De la Casa Dianu la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Povestea înființării unui muzeu consacrat cărții și exilului românesc, cu tot ceea ce poartă amprenta scriitorilor și artiștilor care s-au afirmat în afara granițelor țării, a prins contur în urmă cu mai bine de trei ani.

0

„Casa Dianu”, așa cum este cunoscut imobilul la începutul secolului XX, s-a profilat încă de timpuriu ca edificiu predilect pentru destinul cultural care i se hărăzea. Proprietate a unei ilustre familii, preocupată și implicată în mod nemijlocit în fenomenul cultural al epocii, clădirea situată pe strada 24 Ianuarie din municipiul Craiova a găzduit de-a lungul timpului, pentru perioade mai mici sau mai mari, sectorul administrativ al Filarmonicii Oltenia, respectiv Școala Populară de Arte „Cornetti”. Profilul cultural al vremii, așadar, a fost doar arareori pus în surdină. Vremurile și oamenii de sub ele încercând, nu întotdeauna cu succes, să deturneze temporar clădirea de la traiectoria ei firească. Cercul incertitudinilor a fost închis în mod definitiv în 2016, atunci când „Casa Dianu” a intrat în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. De la acel moment, valorificarea integrală a imobilului, prin atribuirea unei funcții pe măsura istoriei și renumelui acestui vechi așezământ, a devenit nu doar probabilă, ci cât se poate posibilă.
Un prim pas a fost consemnat un an mai târziu, în 2017. Înființarea „Muzeului Cărții și Exilului Românesc” a devenit un proiect fezabil datorită finanțării obținute în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro.
Un al doilea pas, la fel de important, a fost înregistrat în 18 iulie 2019. Într-un cadru solemn, la sediul Consiliului Județean Dolj, a fost anunțată semnarea contractului de consolidare, restaurare și dotare corespunzătoare a viitorului muzeu. Conform planului de acțiune, în vara anului 2021 muzeul va fi finalizat.
Muzeul va reuni și pune la dispoziția publicului interesat cele mai valoroase colecții de carte și documente obținute de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”: donația „acad. Basarab Nicolescu”, donația „Mircea Eliade”, donația „Vintilă Horia”, donația „Andrei Șerban”, donația „Paul Barbăneagră”, donația „Leonid Mămăligă (L. M. Arcade)”, donația „Cicerone Poghirc”, donația „Victor Cupșa”, donația „Corneliu Șerban Popa”, donația „Andrei Codrescu”, donația „Bujor Nedelcovici”, donația „Mircea Milcovitch și Maria Mesterou”, donația „Constanța Buzdugan”, donația „Cezar Vasiliu”, donația „Ion Deaconescu”, donația „Institutului pentru Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate (IT4S)”, dar și arhivele „Cenaclului de la Neuilly”, respectiv actele și documentele Asociației „Hyperion”, pentru domeniul dedicat Exilului. Pentru domeniul cărții și istoriei, muzeul va reuni donațiile „acad. Dan Berindei”, „acad. Dinu C. Giurescu”, „Ileana și Romulus Vulpescu”, „Șerban Viorel și Rodica Stănoiu” și „V. Veliman”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ