Vâlcea: PNL îndeamnă poporul să îşi depună CV-uri la Guvern pentru posturile de prefect şi subprefect

Liberalii încearcă să jongleze cu teoria prefectului şi subprefectului apolitic - o ipocrizie prin care, de aproape 15 ani, se mimează independenţa acestor demnităţi - şi îi îndeamnă pe cetăţenii patriei să îşi depună CV-uri la Secretariatul General al Guvernului pentru astfel de funcţii.

0

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican (PNL), a declarat la o întâlnire cu jurnaliştii că uşa Secretariatului General al Guvernului este deschisă, pentru CV-uri, tuturor românilor competenţi, cinstiţi şi devotaţi care doresc să ocupe funcţii de prefect sau subprefect, precum şi alte funcţii publice de nivel înalt: „Eu încurajez câţi mai mulţi vâlceni sau cetăţeni cinstiţi şi capabili din România să îşi depună CV-uri la premierul României, pentru ca să aibă de unde să aleagă – aşa cum a declarat public – oameni competenţi, oameni cinstiţi, oameni devotaţi României”, a anunţat Cristian Buican. Acesta a mai spus că nu cunoaşte câţi activişti liberali vâlceni şi-au înaintat CV-urile pentru funcţiile de prefect şi subprefect al judeţului Vâlcea, şi a precizat că numirile sunt apanajul premierului Ludovic Orban: ”De la Vâlcea nu ştiu, noi nu am înaintat nicio propunere. Fiecare şi-a depus CV-ul la Secretariatul General al Guvernului”.
Potrivit unor surse liberale, pentru funcţia de prefect de Vâlcea şi-au înaintat CV-urile liberalii Gheorghe Păsat, în prezent consilier judeţean şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, şi Mircea Nadolu, prefect al judeţului în perioada mai 2012-martie 2014.

Prefecţii şi subprefecţii, instrumente politice

Teoretic, poate fi prefect şi subprefect un funcţionar public, precum şi unul dintre cei 24 de inspectori guvernamentali aflaţi în prezent la dispoziţia Secretarului General al Guvernului. De asemenea, numirile în aceste funcţii se pot face şi cu delegaţie, valabilă timp de nouă luni. Practic, nu este exclus ca şi actualul Guvern să recurgă la cine ştie ce inginerii administrative, sau să schimbe legea, spre a-şi instala în teritoriu oameni fideli, în pofida deschiderii către ”norod”.
Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului i-a transformat pe prefecţi şi subprefecţi în înalţi funcţionari publici. Reglementarea a fost respectată doar formal. În loc să fie organizate concursuri naţionale pentru ocuparea funcţiilor vacante, toate guvernele au apelat la excepţii şi derogări pentru a-şi numi în teritoriu oameni loiali, adesea foşti membri de partid transformaţi în înalţi funcţionari.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ