Actorii politici doljeni pariază pe Iohannis în turul II al alegerilor prezidenţiale
Toţi oamenii președintelui!

Klaus Iohannis pare să fi convins mare parte din liderii partidelor politice rămase în afara disputei finale pentru preşedinţie, în detrimentul contracandidatului său, Viorica Dăncilă. Majoritatea liderilor partidele politice implicate activ în viaţa politică a ţării au declarat deschis că îl vor susţine pe Klaus Iohannis, astfel că şi în Dolj circumstanţele sunt aceleaşi.

0

În primul tur al alegerilor pentru cea mai înaltă funcţie din România, aproape fiecare partid important a avut propriul candidat sau a susţinut un candidat independent, cum a fost cazul cu PRO România şi ALDE. Cum lupta finală pentru fotoliul de la Cotroceni se dă duminică între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, reprezentanţii celor de la PNL şi PSD fac tot ce le stă în putinţă pentru a câştiga voturile acelor români pentru care Iohannis şi Dăncilă nu au reprezentat o opţiune de la bun început. Încă din startul campaniei pentru al doilea tur de alegeri, mai multe formaţiuni au făcut public numele candidatului pe care îl susţin şi se poate foarte uşor observa că alegerea lor este Klaus Iohannis. Fie din raţiuni de doctrină sau doar pentru că preferă orice altceva în afară de PSD, lideri ca cei de la PMP, Alianţa USR-PLUS ori UDMR şi-au îndemnat fără rezerve electoratul să pună ştampila pe candidatul PNL, Klaus Iohannis. Şi în Dolj situaţia este aproape identică cu cea de la nivel central, Klaus Iohannis bucurându-se de cel mai mare procent de susţinere.

Adrian-Claudiu Prîsnel, preşedinte USR Dolj: „Vom vota cu Klaus Iohannis!”

Deşi Dan Barna a fost mult timp văzut ca principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis, Alianţa USR-PLUS nu a reuşit să convingă suficient de mulţi alegători pentru ca reprezentantul lor să treacă de primul tur de alegeri. Ca atare, USR-PLUS şi-au făcut repede calculele şi au hotărât să îl susţină pe candidatul PNL pentru un nou mandat de preşedinte. Decizia nu trebuie să surprindă prea mult, mai ales că USR a votat atât căderea Guvernului Dăncilă, cât şi instalarea cabinetului Orban. La nivelul judeţului Dolj, Dan Barna a terminat cursa electorală cu un procent de 11,40% din totalul de voturi, ceea ce reprezintă un plus considerabil de voturi pentru candidatul PNL. Într-o postare pe pagina sa de pe o reţea de socializare, preşedintele USR Dolj, Adrian Prâsnel (foto), arată că „votul matur, raţional, votul politic nu poate fi decât pentru Klaus Iohannis. Aceasta este alegerea mea, alegerea susţinătorilor USR din acest judeţ care s-au săturat de conducerea PSD. Cu o mobilizare bună a votului anti-PSD, nu doar Craiova, ci întreg judeţul Dolj poate deveni albastru, pentru prima dată în 30 de ani. Suntem datori să mergem, să dăm acest vot şi să nu lăsăm modernitatea să treacă pe lângă comunităţile noastre. În turul doi, Doljul nu va mai fi roşu!”

Dan Păloiu, preşedinte PMP Dolj: „Viorica Dăncilă trebuie scoasă în afara politicii româneşti!”

Strategia politică a Partidului Mişcarea Populară de a-l scoate în faţă pe Theodor Paleologu nu a fost una pierzătoare. El s-a clasat pe un onorabil loc 5, cu 5,72% din voturile românilor, funcţionând ca un barometru pentru conducerea PMP, care a putut astfel să îşi evalueze locul exact pe care se află între opţiunile electorale ale românilor. Cum PMP a fost printre susţinătorii moţiunii de cenzură prin care a fost înlăturat Guvernul PSD, era uşor de anticipat că îl vor susţine pe Klaus Iohannis în al doilea tur de alegeri. Consecvent cu decizia de la Bucureşti a conducerii partidului, liderul PMP Dolj, Dan Păloiu (foto), anunţă că toate cele aproximativ 10.200 de voturi obţinute de Theodor Paleologu în Dolj vor fi acordate lui Klaus Iohannis. „Noi, cei de la Partidul Mişcarea Populară, vom rămâne consecvenţi şi suntem consecvenţi în acţiunile politice pe care le-am inteprins şi până acum, adică votarea moţiunii pentru căderea Guvernului Dăncilă şi susţinerea Guvernului Orban. În continuare vom vota, bineînţeles, cu Iohannis şi împotriva lui Dăncilă. La nivel central s-a luat hotărârea ca să îl susţinem pe Klaus Iohannis, pentru că, aşa cum am spus, noi am făcut paşi importanţi în relaţia cu cei de la PNL, când am votat atât moţiunea, cât şi susţinerea Guvernului Orban. În primul rând, eu cred că Viorica Dăncilă trebuie scoasă în afara politicii româneşti, iar PSD trebuie trimis în opoziţie cel puţin 10-20 de ani. Dacă ei mai revin un singur mandat sau un singur an la guvernarea acestei ţări, sigur România nu îşi va mai reveni. Cele 10.200 de voturi din primul tur, care pentru unii pot fi multe, pentru alţii puţine, vor merge către Klaus Iohannis. Dacă şi noi şi USR vom veni cu voturi, cu siguranţă PNL va câştiga în Dolj”, a declarat preşedintele PMP Dolj, Dan Păloiu.

ALDE Dolj merge pe Iohannis, Pro România Dolj tace cu înţeles

Lucrurile nu sunt la fel de clare când vine vorba despre ALDE şi Pro România, cele două partide care l-au susţinut, în primul tur, pe independentul Mircea Diaconu. În cazul ALDE, chiar dacă nu există o direcţie clară de la centru, este din ce în ce mai evident că multe dintre filialele judeţene vor merge pe varianta Klaus Iohannis. „La nivel de organizaţie nu am luat o hotărâre unanimă. Am transmis alegătorilor noştri să aleagă singuri pe cine să voteze. În schimb, alegerea mea personală este Klaus Iohannis”, a declarat Anişoara Stănculescu (foto), preşedintele ALDE Craiova. La rândul său, deputatul doljean Ion Cupă, fost preşedinte ALDE Dolj, mărturiseşte tranşant: „(…) Duminică voi da votul meu lui Klaus Iohannis! Cu speranţa că o Românie Normală va deveni o realitate şi nu un nou proiect eşuat“.
În schimb, când vine vorba despre Pro România, lucrurile sunt ceva mai complicate. În ciuda declaraţiilor deloc politicoase între Victor Ponta şi conducerea PSD, mulţi dintre votanţii partidului sunt oameni de stânga cărora le vine foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să pună ştampila pe un candidat al dreptei. Pe plan local, însă, lucrurile sunt puţin mai nuanţate deoarece organizaţia de la Dolj a partidului este condusă de deputatul Florinel Stancu care s-a despărţit de PSD, partid pe ale cărui liste a ajuns în Parlament, în condiţii nu tocmai amiabile. În plus, în conducerea organizaţiei PRO România Dolj sunt destule persoane care nu au deloc afinităţi cu social-democraţii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ