Pentru început, să analizăm puţin scorul PNL în judeţul Dolj, dar şi în municipiul Craiova. Deşi au un număr de primari de vreo patru ori mai mic decât PSD-ul, liberalii doljeni au reuşit o performanţă excelentă în judeţ, obţinând 32 de procente, cu numai vreo 5 procente sub social-democraţi. Rezultatul pare unul cu atât mai bun, cu cât, în urmă cu cinci ani, la acelaşi prim tur al alegerilor prezidenţiale, PNL-ul avea mai puţin de jumătate din voturile PSD-ului, respectiv 23,64%. Totodată, în Craiova, PNL-ul a reuşit pentru prima dată în istoria de după 1989 să câştige alegerile, surclasând atât PSD-ul, cât şi USR-ul. Dincolo de cifre, un lucru a fost vizibil pentru cetăţeanul de rând: liberalii au fost în campanie, au colindat în lung şi-n lat toate cotloanele judeţului şi au avut o strategie electorală clară şi coerentă prin care să-şi maximalizeze şansele. În aceste condiţii, alegerile locale şi parlamentare de anul viitor se anunţă deosebit de interesante, pentru prima dată PNL-ul având şansa istorică să câştige atât Primăria Craiova, cât şi preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj.

PSD-ul continuă căderea, dar stă bine la nivel naţional

Deşi într-o vizibilă scădere în opţiunile electorale atât în judeţ, cât mai ales în Craiova, filiala locală a Partidului Social Democrat se poate mândri la Bucureşti cu un rezultat foarte bun, având în vedere dezastrul din celelalte judeţe. Încă primii în judeţ, social-democraţii au reuşit să compenseze în rural pierderea importantă de pe Craiova. Un aport deosebit l-au avut cei aproape 90 de primari ai organizaţiei, ei salvând practic scorul partidului după rezultatul foarte slab obţinut în municipiul reşedinţă de judeţ. Din păcate pentru ei, la Craiova au pierdut pentru a doua oară consecutiv alegerile, semn că, la anul, la alegerile locale, nici măcar candidatura Liei Olguţa Vasilescu nu mai constituie o certitudine în ceea ce priveşte obţinerea primăriei. Cât despre majoritatea absolută pe care o au în prezent în Consiliul Local, nici nu mai poate fi vorba!

Surprizele PRO România şi ALDE

Al doilea partid de stânga de la nivelul judeţului Dolj, PRO România, a reuşit o prestaţie excelentă în ceea ce priveşte susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu. Cu un rezultat foarte bun pe Craiova şi unul bun pe judeţ, deputatul Florinel Stancu şi-a atins obiectivul pe care singur şi l-a fixat: clasarea peste media pe ţară a filialei. În condiţiile în care se ocupă de destinele partidului de doar trei luni, putem spune că, la Dolj, Stancu a făcut o mică magie. Nu lipsit de importanţă este şi amănuntul că, deşi nu de la începutul campaniei electorale, ALDE Dolj a pus umărul la obţinerea acestui frumos rezultat pentru Mircea Diaconu. Deşi cu o situaţie incertă în ceea ce priveşte conducerea judeţeană, ALDE Dolj „s-a mişcat“ încurajator în ultimele două săptămâni sub conducerea Anişoarei Stănculescu, cele două partide maximalizând scorul în localităţile unde aveau organizaţii puternice şi micşorând daunele acolo unde „şchiopătau“ la nivel de organizare.
Din această bătălie electorală, singurul partid care a ieşit şifonat la Dolj este Alianţa USR + Plus. Cu un rezultat mult sub aşteptări, cu precădere în Craiova, acolo unde visa că va câştiga din nou şi va face cărţile la următoarele locale, Alianţa începe să priceapă că, de fapt, politica reală este cu totul alta decât cea de pe reţelele sociale. Atât USR-ul cât şi PLUS-ul sunt, practic, două partide cvasi-inexistente în dezbaterile publice reale ale Craiovei şi Doljului, conducerile acestor filiale neînţelegând nici până acum că nu poţi deveni un jucător relevant pe piaţa electorală stând în faţa unor tastaturi şi ţipând „Huo“ către restul clasei politice. Pentru a deveni relevante, cele două partide au nevoie de lideri relevanţi, trebuie să iasă în stradă, să prezinte un program electoral solid, nu o însăilătură de două pagini în care se repetă obsesiv cuvântul „Corupţie“. Nu că n-ar exista corupţie în Craiova şi în Dolj, dar oamenii au început să conştientizeze că nu este suficient să vârâm corupţii în puşcării, mai trebuie să implementăm şi o viziune concretă de dezvoltare a acestei ţări…

Dolj
Dăncilă – 36,87%
Iohannis – 31,96%
Barna – 11,4%
Diaconu – 9,76%

Craiova
Iohannis – PNL – 32,5%
Dăncilă – PSD – 24,38%
Barna – USR – 18,45%
Diaconu – independent – 12,14%

Mario-Ovidiu Oprea, preşedinte PNL Craiova: „Am convingerea că este pentru ultima dată când PSD a câştigat la nivel de judeţ!”
Clasarea pe primul loc la nivelul municipiului Craiova, dar şi procentul foarte bun obţinut (32,00%) la nivel judeţean au fost percepute ca un vot de încredere de cei din tabăra PNL care, mai mult de cât atât, speră la preluarea totală a puterii politice. „Nu văd comentarii diferite pentru rezultatele la nivel de Craiova sau de judeţ, pentru că noi de foarte multă vreme lucrăm ca o echipă, şi judeţul şi municipiul, asta însemnând că avem şedinţele birourilor de conducere în comun, strategiile sunt comune, similare, ritmul de pacurgere a etapelor este acelaşi, astfel că rezultatele eu le văd în aceeaşi notă. Pentru noi, campania, cu ghilimele de rigoare, a început încă de când am strâns semnăturile. Ele au fost strânse pe stradă, am stat faţă în faţă cu oamenii, am răspuns întrebărilor, am avut răbdare, am vorbit frumos, am avut materiale concludente şi lucrurile acestea au contat foarte mult. În campania electorală am procedat la fel, şi noi, şi colegii noştri de la judeţ. Am certitudinea că de acum în înainte judeţul nu va mai fi o insulă roşie pe harta ţării. Oricum eram indignat de faptul că lucrul acesta este ca o ştampilă: Doljul este roşu! Dar, dacă ne uităm că în Craiova a câştigat PNL şi la cât s-a micşorat diferenţa între noi şi PSD, am toată certitudinea că, în curând, Doljul îşi va schimba culoarea. Am convingerea că este pentru ultima dată când PSD a câştigat la nivel de judeţ”, a precizat preşedintele PNL Craiova.

Florinel Stancu, preşedinte PRO România Dolj: „Procentul obţinut de noi, 12,14%, reprezintă jumătate din procentul celor de la PSD, adică este un scor foarte bun!”
Deşi nu se află de mult timp pe scena politică doljeană, filiala PRO România Dolj a contribuit la acumularea unui număr cât mai mare de voturi pentru Mircea Diaconu. Considerând un succes faptul că la nivel de municipiu Mircea Diaconu a obţinut jumătate din numărul de voturi acordate de craioveni candidatului PSD, Florinel Stancu, Preşedintele PRO România Dolj are toate motivele să spere că partidul său va urca în topul preferinţelor electorale ale doljenilor. „Rezultatul nostru la nivel de Craiova este unul foarte bun, pentru că eu am venit în urmă cu abia trei luni în PRO România. Procentul obţinut de noi, 12,14%, reprezintă jumătate din procentul celor de la PSD, adică este un scor foarte bun. La nivel de judeţ am reuşit să dublăm scorul de la europarlamentare, ceea ce este mai mult decât bine pentru un partid nou înfiinţat”, a comentat liderul doljean al celor de la PRO România.

Anişoara Stănculescu, preşedinte ALDE Craiova: „La nivel local avem două partide la fel de puternice, PSD şi PNL, ceea ce arată o competiţie foarte puternică!”
În afară de susţinerea declarată de cei de la PRO România, Mircea Diaconu s-a bucurat şi de sprijinul celor de la ALDE. Cum la nivelul municipiului Craiova şi al judeţului Dolj scorul lui Diaconu a fost unul onorabil, cele două formaţiuni politice, deşi diferite ca doctrină, au de data aceasta o viziune comună şi îşi revendică reciproc numărul de voturi. Mai mult decât atât, Anişoara Stănculescu, preşedintele ALDE Craiova, speră ca, în viitor, formaţiunea lor să devină suficient de puternică încât să intre singură în bătălia pentru viitoarele alegeri locale: „La nivel local avem două partide la fel de puternice, PSD şi PNL, ceea ce arată o competiţie locală foarte puternică. Scorul obţinut de Mircea Diaconu, candidatul susţinut de ALDE, arată că există un segment electoral destul de important, care aşteaptă să fie reprezentat de ALDE la nivel de Craiova şi Dolj. Eu cred că ALDE o să prindă curaj, mai ales după aceste alegeri, şi poate o să participe chiar pe cont propriu la nivel local, În rest, pot să spun că oamenii au fost foarte mobilizaţi, nu au fost incidente şi noi suntem destul de mulţumiţi de scorul pe care l-am luat. Cred că cei de la PSD au pierdut pentru că au fost prea încrezători în forţele lor, pentru că au fost prea siguri pe victoria lor şi destul de agresivi în a face politică la nivel judeţean şi municipal. După europarlamentare părea că vor avea o cădere liberă, care se pare că este destul de accentuată, chiar dacă au câştigat la nivel de judeţ. Cei de la PNL au fost foarte serioşi, s-au certat mai puţin între ei şi rezultatul a fost cel la care se aşteptau. Alianţa USR-PLUS a avut o strategie slabă, au atacat tot pe cei de la PSD, în timp ce miza lor era să atace pe cei de la PNL, pentru că electoratul lor este de dreapta”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ