Ceea ce puţină lume îşi putea imagina la începutul anului, iată că s-a petrecut. După ani mulţi de guvernare sub diverse titulaturi şi în diverse coaliţii, Partidul Social Democrat a pierdut guvernarea ca urmare a unui şir lung de erori în planul imaginii şi a modalităţii de raportare faţă de câteva dintre aspectele importante care preocupau opinia publică românească. În mod paradoxal, chiar dacă dominau din punct de vedere numeric Parlamentul ca urmare a voinţei electoratului, social-democraţii au „reuşit” să-şi antagonizeze restul clasei politice româneşti şi o majoritate covârşitoare din opinia publică. Puţin sau chiar deloc au contat unele performanţe guvernamentale de netăgăduit. Modul de multe ori arogant în care au ales să comunice personajele desemnate să poarte mesajul partidului către societate, prestaţia unui premier de-a dreptul certat cu logica şi limba română, au constituit, fiecare în parte şi toate la un loc, o piatră de moară pe care din naivitate sau din alte motive social-democraţii şi-au legat-o de gât.
Luat peste picior de întreaga clasă politică românească, în frunte cu unii dintre actualii sau foştii săi colegi de partid, Ludovic Orban, preşedintele PNL şi proaspăt premier al României, a dat examenul de maturitate politică prin trântirea cabinetului Dăncilă şi câştigarea majorităţii parlamentare care să poată impune Partidul Naţional Liberal la guvernare. Performanţa liberalului a fost facilitată şi de o prestaţie ireproşabilă din punct de vedere politic a preşedintelui Klaus Iohannis, cel mai important opozant al guvernului Dăncilă şi, conform unor voci avizate, cel mai bun negociator al cabinetului Orban.

Stroe a dat lovitura, Geoancă le-a tăiat pesediştilor craca de sub picioare

Înscăunarea liberalilor la Palatul Victoria a fost momentul în care doi parlamentari craioveni, unul liberal şi unul social-democrat, s-au făcut remarcaţi ca nimeni alţii.
Liberal consecvent şi unul dintre liderii filialei doljene a PNL, deputatul Ionuţ Stroe (foto) a fost propus de Ludovic Orban pentru funcţia de ministru al tineretului şi sportului. Prestaţia sa la audierile din comisia parlamentară a fost una dintre cele mai strălucite din ultimii ani, semn că, văzut cândva ca o veşnică speranţă a dreptei doljene, Stroe a reuşit să facă cel mai important pas al carierei sale politice, acela al consacrării ca un politician de vârf nu numai pe plan local, ci şi naţional. Demnitatea obţinută în această săptămână de Ionuţ Stroe poate fi exact imboldul de care organizaţia doljeană avea nevoie pentru a-l desemna pe acesta candidatul liberalilor la fotoliul de primar al Craiovei în alegerile de anul viitor.
Un alt craiovean care s-a făcut remarcat în acest început de săptămână este senatorul PSD Dolj, Eugen Gioancă (foto). Nesocotind ordinele de partid, un gest pe care niciun parlamentar pesedist doljean nu l-a mai făcut vreodată, senatorul Gioancă a participat la şedinţa de învestire a cabinetului Orban şi, mai mult decât atât, a votat în favoarea viitoarei guvernări liberale. Gestul său i-a lăsat fără reacţie pe colegii de la Dolj care, cel puţin până la închiderea ediţiei, nu au avut nicio reacţie publică faţă de gestul de frondă al senatorului craiovean. Ajuns în Senat ca urmare a plecării lui Claudiu Manda în Parlamentul European, Gioancă este un fost liberal care a ales tabăra social-democrată atunci când USL-ul s-a rupt. De formaţie silvicultor, senatorul a ocupat, în trecut, funcţia de director al Direcţiei Silvice Dolj şi a fost consilier judeţean atât sub stindardul liberal, cât şi ca membru al filialei Dolj a PSD. Este al doilea parlamentar al PSD Dolj de formaţie liberală care a ales să se dezică de doctrina social-democrată, după ce, cu doar câteva luni în urmă, deputatul Florinel Stancu s-a retras din PSD pentru a fi numit preşedinte al filialei Dolj a PRO România.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ