Publicul craiovean, încântat de expoziţia de fotografie „Face beyond the identity”

Expoziţia de fotografie „Face beyond the identity”, aparţinând artistului albanez Fate Velaj, s-a bucurat de un mare succes în rândurile publicului craiovean. Timp de câteva zile, holul central al Universităţii din Craiova s-a transformat într-o veritabilă galerie de artă, găzduind imaginile surprinse de Fate Velaj atât în Albania, cât şi în alte locuri din Europa, Africa şi America de Nord.

0

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 25 octombrie, în prezenţa deputatului minorităţii naţionale albaneze din România, domnul Bogdan-Alin Stoica, a reprezentanţilor conducerii Asociaţiei Liga Albanezilor din România, dar şi a unui numeros public. Fate Velaj este un apropiat prieten al comunităţii albaneze din România, fiind principalul partener al ALAR în pregătirea şi organizarea primei ediţii a Zilelor Culturii Albaneze, desfăşurate la Craiova, în luna octombrie a anului 2018.
Deputatul Bogdan-Alin Stoica a scos în evidenţă bogata activitate culturală a artistului şi scriitorului albanez Fate Velaj, un promotor de prim rang al culturii albaneze pretutindeni pe glob: „Prietenul nostru, Fate Velaj, este un neobosit ambasador al albanezilor, iar prin expoziţiile şi scrierile sale, el atrage atenţia la Viena, la Cairo, la New York şi în multe alte locuri asupra culturii şi vieţii poporului albanez. Ne bucurăm, aşadar, că am reuşit să înscriem şi Craiova pe această bogată agenda a domnului Velaj”.
Fate Velaj a mulţumit Asociaţiei Liga Albanezilor din România pentru invitaţia de a expune la Craiova şi a felicitat conducerea organizaţiei pentru nivelul înalt al acţiunilor culturale pe care le desfăşoară: „Iată, la un an de la Zilele Culturii Albaneze, în cadrul cărora am dezvelit bustul lui Skanderbeg, revin la Craiova cu această expoziţie de fotografie, prezentată deja în Italia, acolo unde s-a bucurat de o primire foarte călduroasă din partea specialiştilor şi a publicului. Sunt convins că, împreună cu ALAR, vom putea duce aceste fotografii şi în alte mari oraşe ale României şi, desigur, la Bucureşti”.
Coordonatorul Centrului Cultural Albanez, Dr. Luan Topciu, a precizat că Asociaţia Liga Albanezilor din România are în plan nu numai prezentarea expoziţiei Face beyond the identity în mai multe oraşe ale României, ci şi extinderea acţiunilor de acest tip inclusiv prin cooptarea unor artişti români – de origine albaneză sau nu – şi organizarea de expoziţii similare în România, Albania şi în diaspora albaneză din Europa.

FATE VELAJ

Pictor, fotograf, romancier, poet, eseist şi curator de expoziţii, recunoscut pe plan internaţional drept creator de politici culturale şi făuritor de poduri între popoare. Trăieşte şi lucrează la Viena, Tirana şi Vlora, având dublă cetăţenie: austriacă şi albaneză.
A studiat „Artă şi management cultural” la Universitatea de Arte Aplicate din Viena. În perioada 2001-2017 a condus Forum Weltoffen International, în anul 2013 a îndeplinit funcţia de consilier al Premierului Albaniei pentru diplomaţie culturală şi renaştere europeană albaneză, iar din anul 2017 este membru al Parlamentului Albaniei.
Pentru contribuţiile sale artistice şi pentru implicarea sa în procesul de integrare europeană prin cultură, ca făuritor de poduri între popoare, Fate Velaj a obţinut numeroase premii şi distincţii:
2019 – Preşedintele Austriei, în colaborare cu Universitatea din Viena, i-a acordat titlul de „Profesor”;
2014 – La Cleveland, Ohio (SUA), a primit o „Rezoluţie de bun venit şi recunoaştere”, din partea preşedintelui consiliului local;
2013 – Preşedintele Austriei i-a oferit înalta decoraţie „Crucea de Cavaler clasa I în aur”;
2012 – Premiul Albanez de Excelenţă;
2011 – Preşedintele Parlamentului European i-a oferit distincţia „Premiul Cetăţeanul European”, pentru merite speciale în Uniunea Europeană;
2003 – La Cancelaria Federală a Austriei, a primit din partea ministrului afacerilor externe decoraţia „Bundesehrenzeichen”, un ordin de merit pentru serviciile aduse Republicii Austria.

Premii obţinute:
2010 – Novoli, Italia – premiul întâi „Focara” – fotografie internaţională contemporană;
2003 – Sanremo, Italia – premiul „Sanremo Arte” pentru cel mai bun artist în competiţia artistică internaţională.

Fate Velaj a expus în numeroase oraşe de pe glob: Viena, Bruxelles, Roma, Birmingham, Leamington, New York, Boston, Cleveland, Cairo, Otranto, Brindisi, San Remo, Trieste, Atena, Bucureşti, Tirana, Vlora, Skopje, Ohrid, Priştina, Salzburg, Scheibbs, Wels, Baden, Mödling, Namur etc.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ