Prognoză: Vâlcenii vor fi printre cei mai prost plătiţi din ţară

Locuitorii judeţului Vâlcea vor fi, în următorii doi ani, printre cei mai prost plătiţi din ţară, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză. Adică locul trei în topul sărăciei, după Neamţ şi Olt. Salariul mediu net va creşte cu 26% până în 2021, însă majorările nu vor fi la fel în toate judeţele.

0

Un vâlcean va încasa jumătate din salariul unui bucureştean
Doar în zece judeţe creşterile salariale vor trece de majorarea medie pe economie, prognozată la 590 de lei, dar vor exista şi zone unde aceste creşteri vor fi până-n 450 de lei. Un bucureştean va câştiga în medie 4.057 de lei, bani care-i vor rămâne în mână după plata tuturor taxelor şi impozitelor. Însă locuitorii din judeţele Neamţ, Olt şi Vâlcea, cei mai prost plătiţi din ţară, vor încasa în jur de 2.000 de lei, adică o jumătate din salariul unui bucureştean, conform prognozei citate.

Bucureşti, Ilfov, Cluj în top

Într-un top al celor mai bine plătiţi angajaţi, Ilfovul se află pe locul doi, după Capitală, cu un salariu mediu net de 3.372 de lei, iar Clujul pe poziţia a treia cu 3.198 de lei. Clujul se clasează pe această poziţie datorită IT-ului şi serviciilor, centrelor internaţionale de servicii de suport ale multinaţionalelor, care angajează specialişti buni vorbitori de limbi străine. Pe a patra poziţie se plasează Timişoara, unde salariul mediu net va ajunge la 3.181 de lei, iar locul cinci va fi ocupat de Argeş cu 3.017 de lei.

Argeş şi Vâlcea, evoluţii total diferite

Conform analiştilor economici, nivelul salariilor reflectă structura economiei şi este normal ca în judeţele cu industrii performante, acolo unde au venit investitorii străini, salariile să fie mai mari. De exemplu, judeţele Argeş şi Vâlcea au avut evoluţii total diferite după ce Dacia a fost cumpărată de francezi, iar Oltchimul s-a confruntat cu probleme grave. Astfel, Argeşul se află pe poziţia a cincea în topul judeţelor care vor avea cele mai mari creşteri de salarii până în anul 2021, iar Vâlcea pe a treia poziţie, în coada clasamentului. Diferenţa dintre salariile medii din cele două judeţe este acum de 657 de lei şi va ajunge la 990 de lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ