Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, proiect unic în Europa

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, s-a aflat, marţi, într-o vizită de lucru la Casa Dianu, din Craiova, edificiu cu statut de monument istoric, aflat în plin proces de consolidare şi restaurare, în cadrul unui demers cu finanţare europeană în valoare totală de 4,8 milioane de euro, care vizează crearea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc.

0

„Am decis astăzi ca, împreună cu domnul academician Basarab Nicolescu, să vizităm şantierul deschis la Casa Dianu, unul dintre monumentele de referinţă din Craiova, o clădire pe care Consiliul Judeţean Dolj a achiziţionat-o pentru a o salva şi pe care am destinat-o unui obiectiv cu totul aparte – crearea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc.
Este un proiect care a pornit de la managerul Bibliotecii Judeţene «Alexandru şi Aristia Aman», Lucian Dindirică, şi de la domnul academician Basarab Nicolescu, pe care îl considerăm deja un prieten de-al nostru, un prieten de-al Craiovei, din partea căruia am primit un sprijin extraordinar. Trebuie să ştiţi că, în toată această perioadă, s-a implicat foarte mult pentru a găsi persoane dispuse să doneze opere create în exil, care să fie aduse în Bănie, pentru a putea fi studiate. Sunt convins că vor fi oameni care vor face potecă spre Craiova, pentru a veni să descifreze documente importante, care ajung aici din diferite colţuri ale lumii.
Investim aproape 5 milioane de euro în această clădire emblematică, în care se vor regăsi atât colecţiile donate de personalităţi precum domnii academicieni Dinu C. Giurescu şi Dan Berindei, colecţii pentru care vor fi amenajate încăperi speciale, cât şi cărţi, lucrări şi documente inedite, reprezentative pentru exilul românesc, cum sunt şi cele dăruite cu generozitate de către domnul academician Basarab Nicolescu. Noul muzeu va fi o instituţie interactivă, o instituţie vie, care îşi propune să atragă cât mai mulţi tineri şi chiar copii.
Procesul de consolidare şi restaurare a Casei Dianu a început în a doua parte a lunii august. Surpriza noastră este că societatea care se ocupă de realizarea acestor intervenţii complexe s-a mobilizat foarte bine, ajungându-se în acest moment la un stadiu de executare de 30 la sută. Suntem foarte mulţumiţi de modul în care decurg lucrările şi ne aşteptăm ca, de anul viitor, să putem admira acest edificiu în toată măreţia lui“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Peste 20 de donaţii de carte
Vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a reiterat angajamentul instituţiei de a continua demersurile investiţionale în domeniul cultural, evidenţiind avantajul reprezentat de posibilitatea accesării fondurilor nerambursabile.
„Doresc să adresez felicitări constructorului, exprimându-mi speranţa că ritmul în care se desfăşoară lucrările va fi menţinut. Mă bucură faptul că managerul Bibliotecii Judeţene, Lucian Dindirică, are deja o viziune asupra modului în care va fi organizată noua instituţie şi am convingerea că aceasta va deveni un loc de pelerinaj şi de studiu pentru cei care vor veni la Craiova de la facultăţi din întreaga ţară, dacă nu chiar şi din afara graniţelor.
Vom continua proiectele din această sferă şi avem atuul unor oameni capabili să vină cu idei valoroase, dar şi al unei echipe eficiente în elaborarea de proiecte prin intermediul cărora sunt accesate fonduri europene. Să ne amintim faptul că, în urmă cu trei ani, am inaugurat Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii, demers prin care am reuşit, încă o dată, să punem în valoare o clădire veche din oraşul nostru, o clădire care astăzi îmbogăţeşte patrimoniul Băniei“, a afirmat vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
La rândul său, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, Lucian Dindirică, a precizat: „Vizitând astăzi şantierul de la Casa Dianu, realizăm că timpul care a rămas până la inaugurare este unul foarte scurt, de aproximativ un an, ceea ce înseamnă că visul nostru devine realitate cu aproape 6 luni mai devreme. Este clar că mai avem foarte mult de muncă, pentru că trebuie să definitivăm arhivarea tuturor donaţiilor şi colecţiilor pe care le deţinem, al căror număr a depăşit deja pragul de 20 şi este în continuă creştere.
Constatând ritmul în care avansează lucrările de consolidare şi restaurare, este evident faptul că urmează o nouă perioadă intensă, în care trebuie să ne aşezăm la masă, să analizăm atent şi fiecare încăpere să primească o destinaţie precisă, să stabilim pentru fiecare colecţie în parte delimitările între zonele de expunere permanentă şi temporară. Este o activitate migăloasă, deoarece acum sunt decise detaliile pentru fiecare expoziţie care va fi găzduită de Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc“.

„Casa Dianu“, un veritabil centru turistic
Academicianul Basarab Nicolescu a vorbit despre importanţa noului muzeu pentru cultura română, subliniind faptul că iniţiativa nu are precedent în spaţiul european. „Este o mare bucurie pentru mine să văd «încarnată» o idee care, acum câţiva ani, părea un vis, o utopie – ideea creării unui muzeu dedicat cărţii şi exilului românesc. Este o operă de reîntregire a culturii naţionale, în sensul că, din cauza regimului totalitar din ţara noastră, o parte din cultura română a fost realizată în străinătate. Vorbim aici despre fondatori ai logicii, precum Ştefan Lupaşcu, despre fondatorul istoriei moderne a religiilor, Mircea Eliade, despre singurul Premiu Goncourt pe care l-a avut România, prin Vintilă Horia, sau despre fondatorul Cenaclului de la Neuilly, Leonid Mămăligă. Toate aceste arhive au ajuns, iar multe altele vor ajunge aici, la Craiova. Muzeul acesta este viu, în dezvoltare continuă, iar documentele donate aşteaptă să trăiască, să fie văzute.
Vreau să le mulţumesc personal tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea unui proiect care va fi o operă nu doar a acestui oraş, va fi o operă naţională şi chiar europeană, pentru că nu există o asemenea iniţiativă nicăieri în Europa. În fond, este o reintegrare a culturii române, însă şi o evidenţiere a rolului culturii noastre în cea europeană. Sunt sigur că Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc va atrage un flux internaţional spre Craiova, că va fi un centru al intelectualităţii, al spiritualităţii şi, în definitiv, un centru turistic“, a declarat academicianul Basarab Nicolescu.

Proiectul „Valorificarea durabilă a monumentului istoric Casa Dianu din localitatea Craiova, judeţul Dolj, prin crearea unui Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc şi introducerea acestuia în circuitul turistic“ este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 4,8 milioane de euro, inclusiv TVA, din care asistenţa financiară nerambursabilă se ridică la 4,2 milioane de euro.
Contractul pentru restaurarea şi consolidarea monumentului istoric Casa Dianu a fost atribuit societăţii comerciale Rasub Construct SRL, din Slatina, la o valoare de aproximativ 3,1 milioane de euro, inclusiv TVA.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ