Limba maternă şi creaţia artistică

0

Copiii sunt cea mai mare bogăţie pe care o avem. Iar lor trebuie să le insuflăm valorile morale, spirituale şi culturale, fără de care n-am mai avea continuitate. Ne-am pierde în timp, devenind nişte fiinţe care doar trăiesc, fără să ştie de unde vin şi încotro se îndreaptă. Aceste valori constituie tezaurul nepalpabil al fiecărui popor, dar cu o greutate incomensurabilă.
Limba, obiceiurile şi tradiţiile sunt cele care ne diferenţiază, ne oferă unicitate, de aceea ele sunt cele mai importante şi primele bunuri ale acestui tezaur, care trebuie menţinute şi transmise pentru şi prin copiii noştri. Aşa cum şi noi am fost copii şi am primit aceste bunuri de la înaintaşii noştri (părinţi, rude), acum a venit rândul nostru să dăruim ceea ce ne-a fost dăruit. Aceasta este misiunea noastră.
Continuitatea şi transmiterea valorilor culturale sunt ţelul cel mai important al Asociaţiei Macedonenilor din România. Prin cursurile de limba macedoneană organizate în cadrul asociaţiei se asigură realizarea acestui lucru.
În fiecare sâmbătă, de la ora 11.00, la sediul din Craiova al asociaţiei, au loc cursurile de limba macedoneană împreună cu cele de creaţie artistică pentru copii.
Îmbinarea acestor două activităţi uşurează asimilarea de noi informaţii pe care copiii le primesc la fiecare curs. Pentru realizarea acestui lucru se folosesc diverse metode bazate pe stilurile de învăţare vizual şi auditiv. De exemplu, scris, apoi citit cu voce tare informaţiile transmise; scrierea denumirilor unor obiecte în dreptul imaginilor care le reprezintă pe acestea, apoi citirea cu voce tare a acestor informaţii; ascultarea unor cântece în limba macedoneană, apoi scrierea şi citirea cu voce tare a acestora; învăţarea culorilor prin realizarea unor desene etc.
Ieşirea din cutie (out of the box) este unul dintre obiectivele acestor metode folosite în timpul cursurilor. Eliberarea minţii din cutia impusă de mediul şi societatea în care copiii îşi desfăşoară activităţile şi reîntoarcerea la statutul lor de fiinţe libere şi curioase din punct de vedere spiritual.
La cursurile realizate până acum, copiii au arătat receptivitate şi dorinţa de a acumula cât mai multe cunoştinţe şi cât mai rapid, venind şi cu idei pentru o şi mai bună desfăşurare a acestor activităţi din cadrul asociaţiei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ