Ziua Internaţională a Mării Negre, sărbătorită la Muzeul Olteniei

Ziua de 31 octombrie este sărbătorită de ecologişti ca „Ziua Internaţională a Mării Negre” (International Black Sea Action Day), începând din anul 1996 când, la Conferinţa Miniştrilor Mediului din ţările riverane Mării Negre (la Istanbul - Turcia), a fost adoptat Planul Strategic de Acţiune pentru reabilitarea şi protecţia Mării Negre. Acest plan s-a adoptat după ce s-a constatat că situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor aduse de toate fluviile care se varsă în ea, dar şi de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere.

0

Câteva din obiectivele acestui plan sunt: controlul şi limitarea deversărilor de ape menajere şi poluante, monitorizarea speciilor de animale marine, gestionarea durabilă a resurselor marine.
De resursele Mării Negre beneficiază toate ţările costiere – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Din păcate, cercetătorii din aceste ţări au ajuns la concluzia că un număr mare de specii de plante şi animale marine şi costiere sunt din ce în ce mai rare sau ameninţate cu dispariţia. În Lista Roşie a Mării Negre găsim specii precum: foca de Kaliakra, marsuinul, morunul, nisetrul, păstruga, tonul, rândunica de mare, zărganul, steaua de mare, crabul de piatră ş.a.
Ziua dedicată Mării Negre este un prilej pentru comunităţile costiere de a întreprinde acţiuni şi preocupări care să ducă la cunoaşterea ecosistemului marin şi la îmbunătăţirea stării de conservare a acestuia. În acest context, Secţia de ştiinţele naturii a Muzeului Olteniei Craiova organizează împreună cu Şcoala Gimnazială „Traian” din Craiova o activitate didactică interdisciplinară în care beneficiarii sunt, în principal, elevii participanţi. Programul pregătit de organizatori pentru sărbătorirea Zilei Mării Negre va fi unul complex şi interactiv, cu următoarele teme: Semnificaţia Zilei Internaţionale a Mării Negre, Incursiune în ecosistemul Mării Negre, Cultură şi civilizaţie la Marea Neagră: Ovidiu – repere din opera şi viaţa sa de la Pontus Euxinus; Oraşe antice de la ţărmul românesc al Mării Negre; Mitologie marină. Cântecele Mării (moment muzical). Oraşe – Port la Marea Neagră (joc interactiv). Rezervaţia marină „2 Mai – Vama Veche” (minifilm documentar). Coasta de Argint a Mării Negre – Inima Reginei Maria. Curiozităţi despre Marea Neagră. Joc didactic – mesajul din sticla plutitoare. Desen instant – moment de desen şi pictură cu tematică marină. Stil şi eleganţă de inspiraţie marină (moment artistic).
Evenimentul face parte din proiectul cultural-educativ MUZEUL – O ŞCOALĂ ALTFEL, sprijinit financiar de Consiliul Judeţean Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ