Centenarul pas cu pas: la un an de la redenumire, apar şi planurile pentru amenajarea Pieţei „Ferdinand I“ şi „Regina Maria“
Până să se stingă de tot entuziasmul centenarului, vin şi statuile omagiale

Un grup statuar închinat cuplului regal care a realizat Marea Unire va fi amplasat în centrul Craiovei, pe Calea Unirii, poziţionat geografic între statuia unchiului Carol I şi cea a nepotului Mihai I, cel care are programat de asemenea un monument omagial în inima Băniei.

0

Autorităţile municipale au luat decizia creării unei pieţe care să poarte numele Regelui Ferdinand Întregitorul şi al Reginei Maria pe finalul anului trecut, în febra celebrării Centenarului Marii Uniri, printr-o hotărâre a consiliului local. La aproape un an distanţă, edilii vin şi cu o primă iniţiativă care să lege locaţia respectivă de numele foştilor monarhi, alta decât simpla menţionare în scriptele municipale. Piaţa respectivă, situată la intersecţia străzii Lipscani cu Calea Unirii, va fi reamenajată, în ton cu noua denumire oficială.

SF pentru transformarea pieţei

Vom vedea dacă planul municipal va fi pus în aplicare mai rapid decât ideea Marii Uniri la vremea Primului Război Mondial. Deocamdată, mai-marii primăriei ies din „neutralitate” şi fac primul pas: scot la licitaţie studiul de fezabilitate pentru realizarea viitoarei pieţe. „Se achiziţionează servicii de proiectare – faza studiu de fezabilitate pentru obiectivul investiţii «Amenajare Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria” (S.F.)», conform cerinţelor caietului de sarcini nr.88607/14.05.2019 şi Temei de proiectare nr.88609/14.05.2019”, se arată în anunţul publicat de edili în sistemul electronic de achiziţii publice şi pe propriul site. Primăria pune la bătaie 16.000 de lei şi acordă cinci luni la dispoziţie firmei care îşi va adjudeca în cele din urmă contractul pentru a finaliza studiul de fezabilitate.

Plus un monument, minus o arteziană

Pentru realizarea Pieţei ”Regele Ferdinand şi Regina Maria”, va fi nevoie de ceva modificări în peisajul urban cu care sunt craiovenii obişnuiţi. Astfel, pentru prima dată în ultimii 15 ani, avem de-a face cu o măsură prin care scade, nu creşte, numărul artezienelor din centru. Este vorba de fântâna din mijlocul intersecţiei mai sus pomenite, cea mai veche de pe Calea Unirii, de altfel, care va fi înlocuită, spun cerinţele precizate în caietul de sarcini, chiar cu monumentul închinat foştilor monarhi: „Piaţa «Regele Ferdinand şi Regina Maria» este marcată în prezent de o fântână arteziană aflată într-un stadiu relativ avansat de degradare şi care nu mai constituie un punct de interes pentru populaţie, ca urmare a realizării complexului de arteziene desfăşurate de-a lungul Căii Unirii, între zona studiată şi Piaţa «Mihai Viteazul», dar mai ales ca urmare a construirii Fântânii Muzicale din Piaţa «Mihai Viteazul». În acest context, în scopul revitalizării zonei ce face obiectul prezentului studiu, precum şi în scopul transformării acestei pieţe, dintr-o zonă de tranzit într-una de staţionare şi loisir, este necesară întreprinderea unor lucrări de reabilitare a spaţiului urban, constând în înlocuirea fântânii arteziene existente cu un monument dedicat Regelui Ferdinand şi Reginei Maria”.

La doi paşi de Piaţa ”Mihai I”

Regele Ferdinand şi Regina Maria nu vor fi singurii monarhi cu statuie nouă în centru. La mică distanţă, un monument dedicat Regelui Mihai I va fi amplasat în piaţa rebotezată cu acelaşi nume, la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu şi Calea Unirii. Şi în acest caz municipalitatea a scos pe piaţă un contract, de o valoare similară, pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Planurile municipale cuprind, pe lângă amplasarea monumentului dedicat ultimului monarh al României, şi delimitarea unei noi zone pietonale pe locul folosit acum drept parcare de automobiliştii din centru, pe care să se extindă pavajul de granit de pe Unirii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ