Locuinţele din Râmnicu Vâlcea şi două staţiuni, pândite de frig

Anul viitor, municipiul Râmnicu Vâlcea precum şi staţiunile Călimăneşti şi Olăneşti ar putea avea mai puţină căldură şi apă caldă, din cauza problemelor pe care le întâmpină CET Govora în alimentarea cu cărbune. Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a declarat că este îngrijorat de această perspectivă alarmantă, pentru care încă nu s-a găsit o soluţie. CET Govora aparţine Consiliului Judeţean Vâlcea şi a intrat în insolvenţă în mai 2016, administrator judiciar fiind numită firma Euro Insol.

0

Cazanul 7 care alimentează cu căldură Râmnicu Vâlcea nu poate fi transferat municipalităţii, iar proiectul comun al unei centrale de 100-200 megawaţi pe gaz nu se poate realiza până anul viitor, a declarat Mircia Gutău în cadrul unei conferinţe de presă.

„O centrală pe fonduri europene nu se poate face în două luni”

„Este o discuţie complicată, în care să facem cu Oltchim Chicomplex şi eventual cu USG-CIECH o centrală modernă pe fonduri europene. Nu se pot obţine bani decât dacă partener este o autoritate publică locală. Noi, ca municipiu, putem intra în parteneriat pentru că este vorba de căldura oraşului. Dar pentru anul viitor nu ştiu ce vom face, trebuie să ne gândim, fiindcă nu poţi face o astfel de investiţie în două luni. Trebuie de acum întocmite documente, iar ce înseamnă aprobarea de la Uniunea Europeană e o nebunie!
Din păcate, nu se poate prelua nici Cazanul 7 doar pentru municipiu, asta spun specialiştii. (…). Este foarte dificil să faci acest proiect, CET este în insolvenţă şi are o conducere care nu este subordonată Consiliului Judeţean Vâlcea şi nimănui. Sunt lucruri complicate juridic. Foarte complicate!”, susţine primarul municipiului Râmnicu Vâlcea.

Dezastru după dezastru

Dezastrul a început în 23.05.2019, odată cu prăbuşirea unei mase de pământ din zona de lucru a excavatorului E 01 – 1400 de la Cariera Alunu. Alunecarea terenului a generat răsturnarea acestui utilaj gigant de 2.400 de tone, singurul de bază în extracţia cărbunelui. Astfel, accidentul a redus producţia de cărbune necesară termocentralei CET cu aproximativ 50%.
CET Govora susţine că a întreprins toate demersurile în vederea găsirii unor soluţii pentru suplinirea deficitului de cărbune cauzat de această avarie. Însă „soluţiile identificate nu pot asigura în totalitate cantitatea de cărbune necesară funcţionării în aceleaşi condiţii ca şi până acum”, potrivit unui comunicat CET Govora. În acest sens, s-a cerut, deocamdată fără rezultat, sprijinul Guvernului, deoarece centrala aparţine statului roman, prin Consiliul Judeţean Vâlcea.

CET Govora este unic producător de abur industrial pe Platforma industrială Sud a municipiului Râmnicu Vâlcea. Iar prăbuşirea utilajului a determinat rezilierea unilaterală a contractului de livrare abur către USG-Ciech. Motivul: preţul de cost pentru compania poloneză este, de mulţi ani, sub preţul de producţie. Consecinţa a fost dezastruoasă: USG nu a acceptat noile costuri propuse de CET şi a închis uzina, trimiţând acasă circa 600 de oameni.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ