Cine are interesul să afecteze securitatea energetică a României?!

0

O acţiune cu implicaţii majore asupra securităţii energetice a României se derulează în aceste zile, fără ca principalii responsabili în statul român să exprime vreun punct de vedere.
Toate unităţile miniere de carieră care deservesc Complexul Energetic Oltenia au acorduri de mediu contestate în instanţă la Tribunalul Bucureşti de către Bankwatch – un ONG internaţional de mediu foarte influent.
Astfel, Acordul de mediu din data de 2.01.2016, dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia, sucursala Divizia minieră Târgu Jiu, Unitatea minieră de carieră Roşia, tocmai a fost anulat printr-o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, motivarea instanţei urmând să apară în 10-15 zile.
În aceste condiţii, dacă Unitatea minieră de carieră Roşia – cea mai mare carieră de cărbune din Europa – se închide (ea asigură 35% din alimentarea TERMO Rovinari), unul din grupurile TERMO Rovinari este nevoit, la rândul său, să se închidă. Efectele economice şi sociale vor fi extrem de grave. CEO riscă să fie puternic destabilizat economic, iar sute de familii vor fi afectate de pierderea locurilor de muncă.
Foarte important de reţinut faptul că acesta este primul dosar – dintre cele câteva zeci de dosare aflate pe rol – în care instanţa a dat o hotărâre definitivă. Acest lucru poate crea un precedent nefast şi pentru celelalte dosare în care se cere, de către Bankwatch, închiderea carierelor care deservesc CEO Oltenia.
Fac un apel, în calitate de parlamentar din Oltenia, către toţi factorii responsabili din statul român să se aplece cu atenţie asupra acestei realităţi cu potenţial exploziv din economia românească.
Cine şi în ce fel a reprezentat interesele CEO în acest proces?! Ce a generat pierderea procesului la Curtea de Apel Bucureşti, după ce procesul fusese câştigat în toate celelalte instanţe?! Ce se va întâmpla cu celelalte dosare?
Opinia publică are dreptul să ştie realitatea. Conducerea CEO, Ministerul Energiei, ceilalţi actori cu responsabilităţi publice trebuie să ofere răspunsuri şi soluţii.
Oprirea activităţii la cariere ar însemna îngroparea CE Oltenia şi afectarea gravă a securităţii energetice a României! Cine are interesul ca acest lucru să se întâmple?!
Guvernul României ar putea şi trebuie să intervină cu o soluţie, chiar dacă, mai întâi, cu una pe termen scurt – dispunerea continuării activităţii temporare fără aviz la Cariera Roşia. Pentru asta trebuie să avem însă un guvern funcţional, cu ministru la Energie. Adică să ieşim din acest blocaj total păgubos.
Nu mai e timp de pierdut cu dezbateri sterile, fără orizont.
Sunt teme majore pe agenda reală a societăţii noastre care trebuie abordate frontal.
Partidele politice şi liderii lor trebuie să înţeleagă repede provocările majore la adresa României cărora trebuie să le dea răspunsuri clare şi competitive.
Până nu e prea târziu!

ION CUPĂ
Deputat ALDE de Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ