Vâlcea: Un asistent al lui Francis Ford Coppola regizează „D-ale carnavalului“ la Teatrul „Anton Pann“

În regia lui Vladimir Anton, asistent în filmul „Youth without Youth”(2007) al lui Francis Ford Coppola, Teatrul ”Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea pregătește spectacolul „D-ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale. Premiera va avea loc duminică, 20 octombrie, ora 19.00, în Sala Mare a teatrului, iar avanpremera se va juca pe 13 octombrie.

0

Dinamic și inspirat, tânărul manager al teatrului vâlcean, Tavi Cosîn, reușește, cu trupa sa la fel de tânără, încă o premieră ce se anunță de excepție, într-o societate a cărei cultură agonizează. ”Este un spectacol la care s-a muncit enorm, un spectacol foarte interesant şi un pariu pe care ni l-am propus împreună. Fiind un teatru cu oameni tineri, să ne luptăm cu un dramaturg de calibrul lui Caragiale e un pariu şi o luptă în sine l”, a declarat într-o conferinţă de presă, Octavian Costîn.

Un spectacol ce va ieși din cadrul ”balneo-climateric”

Un Caragiale adaptat și totuși clasic, așa va fi spectacolul de la Anton Pann. Regizorul Vladimir Anton spune că și-a propus ca publicul să plece de la acest carnaval al caracterelor cu o altă percepție: ” Am încercat să ducem acest spectacol în ziua de azi, fără să îl aducem în ziua de azi, ca să spun așa(…).. Sper ca publicul să se bucure de această piesă să iasă din teatru altfel decât a intrat. E o problemă cu Caragiale pentru că, de foarte multe ori, el a fost montat mințindu-l sau păcălindu-l. Varianta lui clasică e mai mult legată de un cadru balneo-climateric, te duci, te distrezi pleci la fel de nesupărat cum ai intrat. (…) Am încercat să nu cădem în capcana de a juca doar niște personaje simpatice și atât. Întrebat ce părere ar despre personajele sale Caragiale răspundea : Îi urăsc! Și am ținut cont de asta”, afirmă Vladimir Anton.

Povara Caragiale
Fără excepție, toți cei opt actori din distribuție afirmă ”D-ale Carnavalului” a fost pentru ei un pariu dificil. La 134 ani de la premieră (8 aprilie 1885), piesa lui Caragiale rămâne, în egală măsură, un regal și o povară.

De la Ford Coppola: ”Artistul este în primul și în primul rând un om de cultură”
Cu ce a rămas Vlaimir Anton după experiența cu Coppola ? ”Am rămas că ideea că artistul este în primul și în primul rând un om de cultură, și am rămas foarte puternic cu gustul că artiștii trebuie să fie elita societății și să se și poarte ca atare.”

Distribuția:
nae Girimea – Vladimir Purdel
Iancu Pampon – Kostas Mincu
Crăcănel – Andrei Cătălin
Catindatul – Tudor Andronic
Iordache – Ionut Niculae
Didina Mazu – Réka Szász
Mița Baston – Ana Șusca
Ipistatul / Chelnerul – Ștefan Craiu

Regia – Vladimir Anton
Scenografia – Romulus Boicu
Video design – Hybrid Lab

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ