Deputatul Cristian Buican, propunere legislativă de impozitare cu 90% a pensiilor speciale

„Prin intermediul unor amendamente (document ataşat) depuse la Pl-x 396/2019 (propunere legislativă privind impozitarea pensiilor speciale), înregistrate la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor cu nr. 4C-2/727/26.09.2019, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a propus impozitarea cu 90% a sumelor din pensiile speciale (de serviciu) ce depăşesc câştigul salarial mediu brut pe economie previzionat în ultima prognoză macroeconomică de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză”, potrivit unui comunicat al parlamentarului vâlcean.

0

„În forma venită de la Senat, propunerea legislativă privind impozitarea pensiilor speciale (de serviciu) aflate în plată prevede impozitarea cu 30% a sumelor ce depăşesc 7.000 de lei şi cu 50% a sumelor din pensiile speciale (de serviciu) ce depăşesc 10.000 de lei. Stabilirea unui prag obiectiv, care să aibă corespondent în economia reală, de la care să se impoziteze pensiile de serviciu (speciale), reprezintă o condiţie obligatorie pentru orice normă legală ce îşi doreşte să aibă aplicabilitate generală. Astfel, chiar dacă în expunerea de motive a iniţiativei legislative se menţionează faptul că pragurile de 7.000 de lei, respectiv 10.000 de lei au fost alese pe baza unor studii, stabilirea unui prag obiectiv, având corespondenţă în economia reală, precum câştigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Naţională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sunt mult mai viabile. Câştigul salarial mediu brut pe economie, prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019, este de 5.163 lei. Mai mult decât atât, folosirea câştigului mediu brut pe economie ca prag de la care să se impoziteze pensiile de serviciu (speciale) are şi rolul de a proteja veniturile acestor pensionari, fiind legate de un indicator economic naţional relevant şi obiectiv, ce evoluează odată cu economia.
Alegerea câştigului mediu brut pe economie ca prag de la care să se impoziteze pensiile speciale nu a fost întâmplătoare, ci a ţinut cont şi de ponderea componentei necontributive în pensia de serviciu. Astfel, observăm că la un nivel al pensiei de serviciu de peste 4.000 de lei, ponderea componentei necontributive în pensia de serviciu reprezintă aproape 60% din nivelul pensiei. Adică suplimentul pe care statul îl oferă pensionarilor speciali cu pensii de peste 4.000 de lei este 60% din valoarea pensiei. Or, în condiţiile în care Curtea Constituţională a statuat că acordarea pensiilor de serviciu (speciale) „a urmărit instituirea unui regim special, compensatoriu pentru anumite categorii socio-profesionale supuse unui regim special” şi că aceste pensii speciale (de serviciu) „sunt compuse din două elemente (…): pensia contributivă şi un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială”, impozitarea sumelor din pensiile speciale (de serviciu) cu 90% ce au o componentă de necontributivitate de peste jumătate din pensie, pe baza unui indicator obiectiv, ar reprezenta o soluţie legislativă constituţională, corectă şi de durată.

Niveluri pensii de serviciuPondere componentă necontributivitatePondere componentă contributivitate
<2000 lei26%74%
2001 – 4000 lei47%53%
4001 – 6000 lei59%41%
6001 – 8000 lei64%36%
8001 – 10000 lei69%31%
>10000 lei91%9%

Reamintim opiniei publice faptul că preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, este principalul iniţiator al singurei propuneri legislative ce vizează eliminarea tuturor pensiilor speciale (de serviciu). Din păcate, aşa cum ne-a obişnuit, majoritatea PSD din Parlament ţine blocată această propunere legislativă la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor”, mai precizează documentul citat.

„Două păcăleli marca PSD”
„Camera Deputaţilor va dezbate, în calitate de for decizional, propunerea legislativă ce prevede impozitarea pensiilor speciale. Numai că în forma venită de la Senat, propunerea este o păcăleală marca PSD. Adică unui pensionar special precum domnul deputat Eugen Neaţă, din pensia de 13.500 de lei lunar pe care o ia la cei 52 de ani, i se va reţine un impozit de aproximativ 2.000 de lei. Asta în condiţiile în care din pensia specială, domnul Neaţă are pondere a componentei de contributivitate de aproximativ 10%. Or, aşa ceva este o batjocură pentru toţi pensionarii obişnuiţi. După ce că te-ai pensionat la 50 de ani, mai ai şi pensie nesimţită, ce nu se bazează decât în proporţie de 10% pe contributivitate. Tocmai de aceea, eu am propus ca sumele din pensiile speciale ce depăşesc câştigul salarial mediu brut pe economie să fie impozitate cu 90%. Formula propusă de mine ar face ca pensia domnului Neaţă, că tot l-am luat pe el ca exemplu, să fie undeva la jumătate din suma actuală. Mai mult decât decent pentru orice român care încă munceşte. Mai mult decât atât, dacă nu vom stabili un prag obiectiv pe baza căruia să se impoziteze pensiile speciale, sunt convins că Curtea Constituţională va declara neconstituţională această lege. Or, aici este a doua păcăleală a celor de la PSD. Doresc să o scrie intenţionat neconstituţională pentru a păcăli, pentru a câta oară, românii”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ