Porţia de vienin
Drumurile nostre proaste!

0

O dezbatere pe care am generat-o prin două întrebări adresate primarului din Râmnicu Vâlcea a degenerat în scandal în spaţiul online.
Am vrut să ştiu care este strategia lui Mircea Gutău de atragere a companiilor brand şi cum răspunde acuzelor că a închis oraşul în favoarea câtorva firme locale.
Pe scurt, primarul a răspuns că Râmnicul nu este atractiv pentru marii investitori din cauza infrastructurii deficitare. Adică, nu există autostradă, nici aeroport iar drumurile sunt şi ele proaste. Or, asta i-a descurajat pe ambasadorii care au fost aduşi în oraş în acest scop, precum şi pe oamenii de afaceri străini. Cu acest prilej Gutău a transmis că oricine doreşte să investească va primi sprijin din partea municiplităţii şi a lansat un apel către putere şi opoziţie să contribuie la acest deziderat.
Aşa cum era de aşteptat, chestiunea a fost rapid speculată politic de tinerii de la USR care l-au acuzat pe actualul edil că are atitudine de stăpân pe moşie şi că nu porneşte în căutarea investitorilor. Evident, a sărit şi vaşnicul ”Pătrăţel” cu porţia cotidiană de lături.
Bun! Vrem nu vrem, dezbaterea asta va fi constructivă doar dacă ieşim de pe Calea lui Traian. Deşi jurnalistul veninos din mine şi-ar fi dorit alt răspuns, accept că primarul are ceva dreptate. Când mergi cu mapa la un investitor cu pretenţii, nu îi poţi arăta nici fotografii din dronă cu traficul perpetuu blocat pe Valea Oltului, nici coada de tiruri ce se face la Bujoreni la intrarea şi ieşirea în oraş, nici haosul rutier dinspre Piteşti, şi nici linia ferată jalnică pe care transportul industrial e doar amintire!
O autostradă, un aeroport, drumuri bune care să te aducă în oraş nu sunt apanajul unui primar, fie chiar şi de municipiu. Toate acestea presupun o strategie la nivelul judeţului, după care începe lupta pe la ministere, pe la premier, pe la Bruxelles dacă trebuie. Pe înţelesul tuturor, în cazul în dezbatere, chestiunea îi priveşte pe domnul Constantin Rădulescu& Co. Faci strategii de anvergură dacă ai viziune, pricepere, cerbicia de a căuta bani şi în gaură de şarpe, şi chiar o doză de ţicneală; ţicneala de a crede că se poate, într-o ţară a lucrurilor imposibile.
Dar până atunci e cale lungă. Momentan, singura care se simte bine pe drumurile din Vâlcea este incompetenţa.
Incompetenţa nu are bariere. Circulă pe ce drum vrea ea.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ