Deputatul Ion Cupă cere demisia secretarului general al ALDE, Daniel Chiţoiu

Preşedintele ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional şi unul dintre membrii fondatori ai formaţiunii, a solicitat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, demisia secretarului general al partidului, Daniel Chiţoiu. Parlamentarul doljean susţine că acesta este principalul vinovat pentru situaţia actuală în care se găseşte ALDE, un partid fără candidat la alegerile prezidenţiale şi care este forţat să intre într-o alianţă cu Pro România, lucru neacceptat de foarte mulţi membri liberal-democraţi.

0

„Consider că, de urgenţă, domnul secretar general al ALDE, Daniel Chiţoiu, trebuie să-şi prezinte demisia. Există foarte multe argumente în susţinerea acestei solicitări“, a declarat deputatul Ion Cupă. Acesta a precizat că problemele au început odată cu şedinţa prin care s-a decis ruperea colaborării cu PSD şi ieşirea de la guvernare, lucru cu care spune că a fost de acord. Însă, tot atunci, fără a exista discuţii pe marginea acestor propuneri, conducerea ALDE a aprobat ca partidul să renunţe la candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu, susţinerea unui independent, dar şi o alianţă cu Pro România. „Conducerea ALDE a luat nişte decizii foarte grele, atât pentru partid, cât şi pentru guvernare, dar şi pentru ţară. Iar lumea consideră acum, poate pe bună dreptate, că ALDE este vinovat. Dar ce s-a întâmplat la acea întâlnire? Delegaţia Permanentă a fost convocată în pripă. Eu am aflat, în calitate de preşedinte de organizaţie judeţeană şi vicepreşedinte la nivel naţional, despre deciziile care urmau a fi luate acolo de la o persoană care nu face politică!? Eu nu am crezut că zvonurile erau adevărate pentru că o parte din conducerea partidului îmi spunea altceva. Dar apoi am văzut ordinea de zi, unde trebuia să aprobăm ieşirea de la guvernare, ruprea protocolului cu PSD, alianţa cu Pro România, renunţarea la candidatură a domnului Tăriceanu, precum şi susţinerea unui candidat independent. Fără niciun fel de discuţie prealabilă. Toate erau aprobări! A fost pentru prima oară când am pus la îndoială capacitatea conducerii noastre de a conduce bine acest partid! (…) Lucrurile erau confuze. Nu a fost o dezbatere în partid pe marginea acestor decizii extrem de grele“, a precizat Cupă, care a recunoscut că, de atunci, nu a mai fost linişte absolut deloc în partid, iar „ALDE este într-o situaţie foarte grea“.
Parlamentarul doljean spune că nu este de acord cu colaborarea dintre ALDE şi Pro România. Deputatul susţine că opinia sa este împărtăşită de foarte mulţi colegi de partid. „Eu nu vreau să fiu într-o echipă cu domnul Ponta! N-am fost niciodată şi nici nu o să fiu. (…) Nu suntem de acord cu această alianţă cu Pro România. Pe mine mă interesează viitorul. Vreau să rămânem ALDE!“, a mai spus liderul ALDE Dolj.

Cupă: Tăriceanu este captiv!
Depuatul Ion Cupă, membru fondator al ALDE, spune că a încercat să îi explice preşedintelui partidului, Călin Popescu Tăriceanu, că drumul pe care merge acum ALDE este unul greşit, dar spune că acesta a fost înconjurat de un grup de oameni care îl duc într-o zonă care nu-l avantajează. „Preşedintele Tăriceanu este, de ceva vreme, captiv unor oameni care au obţinut tot ce se putea de la politică, de la poziţii de miniştri, la poziţii de putere, la mandate de europarlamentari. Acei oameni sunt lângă el şi l-au dus, după părerea mea, într-o zonă care nu-l avantajează“, a spus liderul ALDE Dolj.

Publicăm mai jos şi un comunicat de presă al ADLE Dolj:

ALDE Dolj: Cerem demisia secretarului general ALDE

Deputat Ion Cupă, vicepreşedinte naţional ALDE: „Solicităm demisia imediată din funcţia de secretar general ALDE a domnului Daniel Chiţoiu, ca urmare a nerespectării obligaţiilor politice şi statutare“.
În decembrie 2016, am primit, prin votul românilor, un mandat de a guverna bine alături de cei din PSD.
În 26 mai 2019, la alegerile europene, am primit un cartonaş galben de la români, semn că direcţia guvernării noastre alături de PSD nu mai era cea bună.
Imediat după 26 mai, aveam două posibilităţi politice strategice:
a) Să ieşim de la guvernare, pentru că percepţia publică era aceea că nu mai onoram mandatul dat de cetăţeni, iar din Opoziţie să încercăm redresarea partidului. Propunând, ca prim pas, un proiect liberal de societate prin vocea candidatului nostru la prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu, cotat în toate sondajele ca principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis.
b) Să rămânem la guvernare şi să resetăm priorităţile şi structura guvernului, inclusiv contribuţia de soluţii şi resurse umane a ALDE la această guvernare.
Dincolo de aceste măsuri inteligente, oportune, utile dezvoltării partidului și care ar fi fost înţelese de toți membrii săi, noi am fost puși în faţa a cinci decizii bruşte, luate fără o analiză serioasă, fără o consultare aşezată:
Denunţarea Protocolului cu PSD
Renunţarea la guvernare şi aruncarea ţării într-o instabilitate cu efecte în plan economic şi social tot mai vizibile (receptată ca atare de majoritatea celor care ne-auacordat votul, de români, în general)
Renunţarea la o candidatură dorită şi aşteptată de tot partidul, cu sfidarea dorinţei legitime a sutelor de mii de membri şi simpatizanţi.
Intrarea abruptă într-o alianţă electorală cu un partid de centru-stânga, percepută de membrii noştri ca un risc major pentru pierderea identităţii noastre liberale.
Susţinerea unui candidat independent, apărut dintr-o dată, şi pe care membrii şi simpatizanţii noştri nu-l resimt la acest moment ca fiind candidatul lor.

În urma acestor decizii care au produs o imensă dezamăgire în interiorul partidului, ALDE a ajuns un partid blamat de toată lumea, iar liderul său, din alternativa la proiectul prezidenţial eşuat al lui Klaus Iohannis, un personaj negativ, etichetat ca atare din toate părțile.
Ţinând cont de toate aceste aspecte care au generat situaţia delicată în care seaflă astăzi partidul nostru, facem următoarele consideraţii:
1. Eșecul partidului la nivel naţional în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai ar fi trebuit asumat imediat de către secretarul general Daniel Chiţoiu. Dublul standard în evaluarea performanței partidului la nivel national vs nivel local nu trebuia să existe. Demisia cerută tuturor liderilor locali ale căror organizaţii au înregistrat un rezultat sub 5% ar fi trebuit însoţită de demisia de onoare a secretarului general Daniel Chițoiu, care a condus executiv partidul în această campanie, soldată cu un scor de 4% la nivel național, sub pragul electoral.
2. Coordonarea campaniei pentru europarlamentare şi gestiunea resurselor umane şi materiale ale partidului au fost unele deficitare cu efect direct în scăderea audienței și credibilității partidului. Preocuparea secretarului general a fost mai degrabă una în zona influenţelor personale în actul guvernării şi nu în cea a performanţei electorale a partidului.
3. Secretarul general nu a avut un mandat de negociere a Alianței cu Pro-România din partea partidului. Modul în care a iniţiat aceste negocieri, precum si amenajarea tuturor deciziilor legate de denunțarea Protocolului cu PSD și retragerea de la guvernare, renunţarea la candidatura prezidenţială a domnului Tăriceanu și susţinerea unui candidat independent, a fost unul total netransparent. Punerea în faţa unui fapt împlinit a liderilor judeţeni nu ţine loc de dezbaterea democratică a marilor decizii care privesc soarta partidului. Asemenea decizii ar fi trebuit discutate în toate organizaţiile judeţene, iar un asemenea proces era în responsabilitatea secretarului general.
4. Obligaţiile principale ale unui secretar general, cea de asigurare a coeziunii şi stabilităţii politice interne a partidului şi cea de consolidare a prestigiului şi bunei imagini publice a acestuia nu au fost onorate aşa cum se cuvine de actualul secretar general ALDE.
Considerăm că datoria sa era de a păstra coeziunea partidului prin discuții serioase, detaliate cu toți liderii nemulţumiţi de deciziile abrupte din ultima perioadă.
De asemenea, considerăm că secretarul general trebuia să-şi apere partidul, pe liderul acestuia, inclusiv de atacurile nepermise ale liderilor noului partener politic Pro România, care au încercat prin toate declaraţiile publice să delegitimeze politic ALDE si pe liderul săi şi să-l trateze cape partenerul minor din Alianță.
În locul unei asemenea conduite normale, statutare, dl. Daniel Chiţoiu a ales să murdărească imaginea unor lideri ai partidului, colegi parlamentari lansând minciuni la adresa acţiunilor acestora. Inclusiv montarea unor atacuri pe reţelele de socializare, prin folosirea unor membri din organizaţia de tineret a partidului.
Cumulând toate aceste aspecte, preocupați fiind de bunul mers al partidului în care am investit energie, resurse și multă încredere,
În baza mandatului Biroului Politic Teritorial al ALDE Dolj,
Solicităm demisia imediată din funcţia de secretar general ALDE a domnului Daniel Chiţoiu şi întrunirea forurilor statutare ale partidului în care să fie desemnat un nou secretar general agreat de toţi liderii judeţeni ai partidului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ