În cadrul unui amplu exercițiu desfășurat joi
Incendiu la o aeronavă, pe Aeroportul Internațional Craiova

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la un amplu exercițiu de punere în aplicare a planului roșu de intervenție, bazat pe simularea unui incendiu izbucnit la o aeronavă aflată pe pista Aeroportului Internațional Craiova (AIC), exercițiu care a angrenat un mare număr de structuri și instituții implicate în gestionarea situațiilor de urgență.

0

„Am luat parte astăzi la o acțiune deosebit de importantă, întrucât în centrul său s-a aflat un obiectiv strategic, cu un rol major pentru întreaga regiune transfrontalieră din care face parte județul nostru, un obiectiv tranzitat în fiecare zi de un număr considerabil de persoane, dacă ne gândim la faptul că, doar în primele opt luni din 2019, Aeroportul Internațional Craiova a înregistrat aproape 350.000 de pasageri.
În concluzie, este vital ca instituțiile și structurile locale care trebuie să ofere răspunsul în caz de urgență să fie mereu pregătite pentru a gestiona cu promptitudine o eventuală situație nedorită apărută la AIC. Exercițiul de astăzi a fost ocazia pentru a verifica și analiza capacitatea lor de intervenție rapidă și coordonată, care și-a primit confirmarea prin desfășurarea impresionantă de forțe și prin buna colaborare care a definit simularea de la aeroport.
Subiectul ne preocupă în mod direct, atât prin faptul că AIC funcționează în subordinea Consiliului Județean Dolj, cât și prin prisma faptului că, în ultimii ani, am acționat în mod constant ca un partener ferm implicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Oltenia», contribuind la extinderea infrastructurii și la îmbunătățirea dotărilor. De altfel, chiar și astăzi, în aplicarea planului roșu de intervenție, au fost folosite autospeciale achiziționate prin proiectele cu finanțare europeană coordonate de CJ Dolj, de care au beneficiat toate cele 5 inspectorate din regiune, doar județului nostru revenindu-i echipamente cu o valoare totală de peste 4 milioane de euro.
Desigur că exigențele în ceea ce privește securitatea AIC evoluează în permanență, în directă legătură cu dezvoltarea continuă a acestui obiectiv, în prezent aflându-se în derulare investiția noastră pentru extinderea terminalelor de plecări și de sosiri. În paralel, ne orientăm și către măsuri menite să crească gradul de siguranță. În acest sens, aș aminti faptul că avem în implementare un proiect cu finanțare europeană, derulat în colaborare cu autorități din Bulgaria, prin care vom construi o unitate de intervenție în proximitatea aeroportului și vom asigura dotări moderne, printre care și autospeciale de mare capacitate pentru stingerea incendiilor, conformate inclusiv pentru necesitățile specifice activității aeroportuare“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La exercițiul desfășurat la AIC, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a fost însoțit de administratorul public al județului, Cosmin Durle, și de un grup de consilieri județeni. În aplicarea planului roșu de intervenție, alături de Regia Autonomă Aeroportul Internațional Craiova, au fost implicate 16 instituții și structuri: Instituția Prefectului Județului Dolj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Craiova, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia“, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihai Bravul“ Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Frații Buzești“ Craiova, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, Postul de Poliție Transporturi Aeriene, Punctul Poliției de Frontieră Aeroport Craiova, Serviciul de Ambulanță Județean, Direcția de Sănătate Publică Dolj, Institutul de Medicină Legală – Secția de Medicină Legală Craiova, Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Dolj, Direcția Serviciilor de Navigație Aeriană Craiova și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ