Liga Albanezilor a fost prezentă la Festivalul ProEtnica 2019

0

Cea de-a XVII-a ediţie a ProEtnica – Festivalul Intercultural Sighişoara s-a desfăşurat în cetatea transilvană în perioada 21-25 august 2019 şi a inclus o mare varietate de evenimente. Ca de obicei, toate minorităţile naţionale din România au luat parte la festival, cu standuri de prezentare, ateliere meşteşugăreşti şi ansambluri artistice. De asemenea, nu au lipsit expoziţiile de artă, conferinţele şi dezbaterile şi nici recitalurile invitaţilor speciali.
Standul de prezentare al Asociaţiei Liga Albanezilor din România a atras din nou atenţia publicului, care s-a arătat interesat de cele mai recente apariţii editoriale, de revistele Drita şi Albanica, dar şi de activităţile şi programele derulate de organizaţie. La fel ca la târgurile de carte, au atras atenţia lucrări precum „Ghid de conversaţie român-albanez”, de Dr. Luan Topciu, „La răscruce de veacuri”, de Marius şi Maria Dobrescu, precum şi culegerea de poeme ale celebrului scriitor Visar Zhiti, grupate sub titlul „Aripa frântă / Flatra e mundur”.
Ansamblul Serenada a oferit două reprezentaţii pe scena principală a festivalului, încântând audienţa cu dansuri populare albaneze, originare atât din nordul, cât şi din sudul ţării. Cu această ocazie, componenţii ansamblului au oferit celor interesaţi şi câteva informaţii cu privire la costumele populare albaneze purtate, informaţii care au fost preluate şi de corespondenţii posturilor de televiziune naţionale prezenţi la eveniment.
„Ne bucurăm foarte mult să ne aflăm iarăşi la Sighişoara, pentru că ProEtnica este, cu siguranţă, cel mai important festival interetnic din România”, a declarat Mădălin Mitrache, coordonatorul Ansamblului Serenada. „Prin cele două reprezentaţii pe care le-am susţinut pe scena principală, am încercat să oferim publicului puţin din sufletul poporului albanez. De asemenea, am interacţionat direct cu cei din public, ne-am plimbat prin cetate în costumele tradiţionale, tocmai pentru a întări această idee de comuniune, de convieţuire armonioasă dintre etniile care locuiesc în România”, a adăugat Mădălin Mitrache.
Proiectul ProEtnica este implementat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de parteneri cu aport financiar, precum şi de Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de finanţator.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ