La începutul săptămânii, anunţul preşedintelui ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu, de retragere a formaţiunii politice din „concubinajul“ cu Partidul Social Democrat a fost ultima lopată de pământ aruncată peste coşciugul unei alianţe ale cărei funeralii debutaseră în urmă cu mai bine de şase luni. Neînţelegerile dintre cele două partide erau mult mai adânci decât au fost dispuşi liderii lor să o recunoască public, iar rezultatul catastrofal la europarlamentare pe care atât PSD-ul cât şi ALDE l-au înregistrat, a constituit elementul declanşator al etapei finale de disoluţie a alianţei.

La Dolj, alianţa era ruptă de mult

Respectând povaţa românului isteţ „despre morţi numai de bine“, ne vom opri în rândurile care urmează asupra consecinţelor pe meleaguri doljene ce decurg din divorţul deja oficializat. În primul rând, nu este niciun secret pentru nimeni faptul că, la Dolj, alianţa dintre PSD şi ALDE a fost un fiasco total. Chiar dacă la nivel oficial dragostea era eternă, în fapt, pe teren, cele două partide îşi dădeau „la gioale“ intens. Între cei doi lideri locali, Claudiu Manda şi Ion Cupă, nu a existat nicun fel de empatie, motiv pentru care şi în eşaloanele inferioare „frăţia“ era una de faţadă. Niciunul dintre lideri nu a ezitat să-şi faulteze partenerul de alianţă, totul culminând cu furtul unor primari din bătătura liberal-democraţilor şi prezentarea „transferurilor“ de către Claudiu Manda într-o conferinţă de presă fastuoasă la Centrul Multifuncţional Craiova. A fost, se vorbeşte pe la colţuri, o revanşă pe care social-democratul şi-a luat-o după ce Ion Cupă a obţinut postul de prefect al judeţului Dolj pentru filiala sa, înscăunându-l pe Dan Narcis Purcărescu (foto), probabil cel mai insipid, incolor şi inodor prefect pe care acest judeţ l-a avut din 1990 până în prezent.
Nici la nivelul filialelor municipale ale celor două partide lucrurile nu au fost mai liniştite, dovadă fiind atitudinea de frondă a consilierului local ALDE Dumitru Mănescu, cel care, spre exemplu, în repetate rânduri a refuzat să voteze bugetul administraţiei pesediste a Craiovei. Ca atare, actualul „divorţ“ nu face altceva decât să oficializeze ruptura mai veche dintre cele două partide.

PSD merge înainte, ALDE mizează pe reorganizare

În ceea ce priveşte viitorul, aici lucrurile sunt puţin mai încurcate. PSD-ul a fost, este şi probabil va rămâne cea mai puternică formaţiune politică din judeţ. E-adevărat, cel mai probabil nu va mai obţine scorurile „fluviu“ cu care ne obişnuise, însă forţa celor peste 80 de primari ar trebui să se vadă la viitoarele alegeri prezidenţiale. Mai apoi, situaţia ar putea deveni una fluidă, eventuala sa ieşire de la guvernare în cazul trecerii unei moţiuni de cenzură putând da startul unei „hemoragii“ în ceea ce priveşte numărul de aleşi locali.
De partea cealaltă, ALDE Dolj trece printr-un amplu proces de reorganizare după ce o parte dintre membrii conducerii judeţene, speriaţi probabil de rezultatul prost de la europarlamentare, a ales să părăsească partidul. Interesant este că o parte importantă dintre aceştia a ales PRO România, adică tocmai viitorul partid – coleg de alianţă al ALDE. Totodată, Ion Cupă (foto) se va întâlni în cadrul alianţei şi cu Antonie Solomon, proaspăt membru şi lider al PRO România, filiala Craiova, după ce în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare s-a jurat cu mâna pe inimă că oferta lui Tăriceanu este cea mai bună pentru România. Cumva, această situaţie cu perspective explozive va trebui manageriată cu mare atenţie de cei doi lideri ai ALDE şi PRO România, deputaţii Ion Cupă şi Florinel Stancu, însă o eventuală colaborare eficientă deschide porţile unor potenţiale rezultate excelente la cele trei rânduri de alegeri ce vor urma.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ