Există tentaţia pentru încă mulţi români de a vota la prezidenţiale (şi nu numai) în baza raţionamentului alegerii „răului cel mai mic”. Sunt destui români care spun ”Iohannis nu a făcut nimic pentru România, dar nu avem altul mai bun/e răul cel mai mic”.
O atitudine foarte periculoasă această pasivitate în a căuta alternative tocmai când România are nevoie de o Alternativă în fruntea statului, de un restart al funcţiei prezidenţiale.
Pe o astfel de atitudine, Traian Băsescu a construit un adevărat imperiu al răului, cu efecte nocive multiple resimţite din plin şi astăzi. Nimeni nu ar fi crezut că răul cel mai mic din competiţia cu Adrian Năstase din 2004 va fi răul cel mare pentru România, răul care a răpit României atâţia ani de dezvoltare democratică.
Istoria nu are niciodată rezerve în a se repeta. Răul cel mai mic – Iohannis are toate datele de a deveni noul rău cel mare pentru România.
Domnul Iohannis a dovedit că are un potenţial imens în această privinţă: lipsă de sensibilitate faţă de problemele reale ale românilor, egocentrism politic, determinare în a-i diviza pe români în loc să-i unească, ignorarea Constituţiei atunci când interesele sale politice reclamă acest lucru, folosirea unor prerogative şi instituţii în scop politic personal (vezi referendumul).
Klaus Iohannis nu a făcut nimic în cinci ani de preşedinte al României pentru a merita încă cinci ani la Cotroceni. Realegerea sa ar fi o veste tristă pentru România. Nu face obiectul rândurilor de faţă vreo pledoarie pentru vreun candidat anume. În mod cert însă există candidaţi care pot fi alternativa sănătoasă la mandatul eşuat al lui Klaus Iohannis. ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, are un astfel de candidat.
Scopul acestui editorial este acela de a atrage atenţia asupra riscului major pentru societatea românească în cazul realegerii actualului preşedinte.
Un om care nu a fost în stare să găsească consensul minimal în societatea românească, care nu a mediat între stat şi societate, care a promis o Românie a lucrului bine făcut şi a ”dăruit” românilor o stare de spirit şi o realitate socială exact pe dos, nu mai are ce căuta în fruntea treburilor publice.
Invitaţia mea către toţi cititorii acestui editorial este de a gândi de o sută de ori înainte de a vota în noiembrie pe principiul – dovedit atât de păgubos – al răului cel mai mic.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ