O nouă icoană a Maicii Domnului a fost aşezată spre cinstire în Arhiepiscopia Râmnicului

Monahi şi numeroşi pelerini au participat în seara zilei de joi, 8 august, spre dimineaţa zilei următoare, la slujba Privegherii, săvârşită la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului – Vârful lui Roman. În cadrul slujbei a fost aşezată spre cinstire permanentă în biserica mănăstirii o copie a icoanei Maicii Domnului „Povăţuitoarea” sau „Hodighitria”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

0

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de pe platoul montan de la Romanii de Sus s-a alăturat aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Râmnicului care au spre închinare permanentă o copie a unei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Prin grija Chiriarhului Râmnicului şi a obştii monahale, în biserica mănăstirii, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, a fost aşezată în timpul slujbei Privegherii de toată noaptea o copie a icoanei Maicii Domnului „Povăţuitoarea” sau „Hodighitria”. La finalul slujbei Utreniei, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a săvârşit rânduiala de sfinţire a icoanei.
Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, părintele stareţ al Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului – Vârful lui Roman, ieroschimonahul Mina Costache, a rostit cuvântul de învăţătură. Părintele stareţ a vorbit despre mijlocirea Maicii Domnului pentru mântuirea neamului omenesc şi roadele duhovniceşti pentru credincioşii care se închină cu evlavie sfintei sale icoane. Părintele stareţ Mina a mai precizat că icoana făcătoare de minuni este o copie a icoanei Maicii Domnului de la Ierusalim din paraclisul Sfântul Apostol Iacob, la care Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca s-a rugat Maicii Domnului pentru a-i îngădui de a se închina Sfintei Cruci a Mântuitorului, iar apoi ca să o povăţuiască de a se retrage în pustie.
Icoana Maicii Domnului „Povăţuitoarea” sau „Hodighitria” este tipul iconografic cel mai răspândit în cultul Bisericii Ortodoxe, şi anume Maica Domnului ţine Pruncul pe braţul stâng şi arată spre El cu mâna dreaptă. Potrivit tradiţiei, acest tip iconografic a fost pictat pentru prima oară de Sfântul Evanghelist Luca.
Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de pe platoul montan de la Romanii de Sus este una dintre cele mai noi aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Râmnicului. A fost construită între anii 2011 şi 2014, la 1.700 m altitudine, fiind situată de aproximativ 20 km. faţă de oraşul Horezu. Ctitorii mănăstirii, Dumitru şi Ileana Creştin, au ridicat acest aşezământ monahal şi pentru pomenirea fiicei lor, Alina-Maria, care a trecut la Domnul în anul 2011.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ