Dăncilă confirmă ruptura dintre PSD şi ALDE: Se caută motive!

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, la Craiova, că este surprinsă de declaraţiile preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a spus că „Guvernul funcţionează din inerţie“, iar el nu vrea să facă parte dintr-o „guvernare impotentă“, liderul PSD spunând că ar fi vrut ca părerile acestuia să fie discutate în coaliţie, nu prin intermediul presei.

0

„Sincer, mă surprind aceste declaraţii ale domnului Tăriceanu. Eu cred că acest guvern a obţinut rezultate şi cred că domnul Tăriceanu are miniştri în acest guvern. Probabil referirea este la miniştrii dumnealui, că nu poţi să iei în ansamblu şi să judeci toţi oamenii dintr-un guvern. Pentru mine sunt importante alte lucruri, nu să îi răspund domnului Tăriceanu. Este părerea dumnealui, aş fi vrut ca această părere să fie discutată în coaliţie, şi nu prin intermediul presei“, a declarat Dăncilă, care a adăugat că astfel de afirmaţii nu fac bine, iar pentru ea, pentru membrii guvernului şi pentru membrii PSD este importantă stabilitatea ţării. „Cred că avem această responsabilitate de a asigura stabilitate în România şi cred că aceste cuvinte, aceste acuzaţii nu fac decât să scindeze, iar eu întotdeauna am îndemnat la consens şi unitate. O să îmi spun părerea în cadrul şedinţei de coaliţie referitoare la aceste aspecte. Atâta timp cât în forul de conducere al PSD s-a luat această decizie a remanierilor, s-a luat această decizie a reajustării programului de guvernare, şi nu o restructurare, voi merge pe linia PSD“, a afirmat Dăncilă.
Viorica Dăncilă a lăsat să se înţeleagă că recentele atacuri ale lui Călin Popescu-Tăriceanu sunt doar motive pentru o inevitabilă ruptură a alianţei dintre PSD şi ALDE. „Este regretabil că aud astfel de afirmaţii. (…) Eu cred că se încearcă de fapt căutarea de motive şi mă nedumereşte faptul că până acum nu au fost aceste ieşiri şi aceste întrebări în spaţiul public, chiar dacă au fost divergenţe, şi este normal să nu avem toţi aceeaşi opinie, dar aceste lucruri s-au discutat în cadrul coaliţiei de guvernare, şi nu prin intermediul presei“, a spus premierul.

Miniştrii ALDE, evaluaţi
Viorica Dăncilă a mai spus că s-au făcut deja evaluări ale miniştrilor, inclusiv ale celor din ALDE, şi nu a exclus posibilitatea remanierii lor. „Am făcut deja multe evaluări, pe mai multe portofolii. Acolo unde sunt nemulţumită voi propune remanierea miniştrilor respectivi, dar eu vreau să fiu un om corect şi dacă alţii vin cu anumite neadevăruri, eu voi spune întotdeauna adevărul. În primul rând, dacă am anumite nemulţumiri şi în urma evaluării rezultatele nu sunt cel dorite, prima dată o să discut cu partenerii de coaliţie, pentru că aşa mi se pare corect. Atunci când ai un parteneriat, atunci când eşti împreună într-o coaliţie, este ca şi într-o familie – prima dată lucrurile le discuţi în familie şi pe urmă ieşi cu ele public. Evaluarea miniştrilor de la ALDE prima dată o s-o prezint partenerilor din ALDE şi pe urmă o să ies cu această evaluare public“, a precizat premierul României.

Urmează ruptura?
Reamintim că, în acest moment, relaţiile dintre cei doi parteneri de alianţă sunt extrem de tensionate, iar ruptura pare inevitabilă. Nemulţumit că nu a fost desemnat candidat unic din partea Alianţei PSD – ALDE, Călin Popescu -Tăriceanu ameninţă acum cu ieşirea de la guvernare. Într-un comunicat remis la începutul săptămânii, ALDE a venit chiar cu un ultimatum pentru Viorica Dăncilă şi PSD. „În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa. În acest sens, preşedintele ALDE Călin Popescu – Tăriceanu a rugat-o pe doamna Viorica Dăncilă ca până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare“, se arăta în comunicatul ALDE.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ