Sunt unul dintre parlamentarii care cred că o dezbatere serioasă asupra revizuirii Constituţiei trebuie să aibă loc. Orice idee care să consolideze democraţia reprezentativă în România trebuie să fie adăugată în Legea fundamentală. Mi-ar plăcea să cred că şi cei din PNL îmbrăţişează în majoritatea lor acest punct de vedere şi nu vor lăsa ca derapajele numărului 2 (Rareş Bogdan) să devină poziţie oficială a partidului.
Pledoaria pentru introducerea mandatului imperativ în Constituţie este populistă şi frizează o pasiune pentru instrumente de sorginte totalitară demne de o cauză mai bună.
Doctrina liberal-democratică – de la care se revendică în discursul public şi PNL – precizează clar că mandatul imperativ şi instrumentele similare acestuia sunt incompatibile cu democraţia şi statul de drept.
Constituţia României interzice în mod explicit mandatul imperativ la articolul 69 („mandatul imperativ este nul de drept”). Aşa cum se întâmplă şi în Germania (în cazul Bundestagului), în Franţa şi alte state din Uniunea Europeană.
Consiliul Europei, Parlamentul European şi Comisia de la Veneţia, repere ale democraţiei europene, se detaşează net de mandatul imperativ şi critică orice tendinţe de introducere a acestuia în democraţiile din UE.
Foarte important de reţinut că până şi în ţările în care există în lege mandatul imperativ (China, Cuba etc.) nu s-a uzat niciodată de efectele acestui mandat, de dreptul de revocare etc.
Prin urmare, PNL ar trebui să fie vigilent cu declaraţiile publice făcute de liderii săi mai noi, chiar şi acum la vreme de caniculă…

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ