Reprezentanţii CJ Dolj recunosc, în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre, că investiţiile finanţate din fonduri europene reprezintă principalul atu al administraţiei judeţene, împrumutul preconizat fiind menit să asigure implementarea mai rapidă a acestora. „Dezvoltarea judeţului Dolj este principalul obiectiv al administraţiei publice locale. Rolul administraţiei publice locale este acela de a realiza investiţii de interes judeţean, atât din resurse proprii legal constituite, cât şi din finanţări nerambursabile de la Uniunea Europeană. La nivelul judeţului Dolj, principalele obiective de interes judeţean sunt reprezentate de implementarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Pentru implementarea cu succes atât a proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile, cât şi pentru a nu afecta suplimentar bugetul Consiliului Judeţean Dolj pe termen scurt, mediu şi lung, va fi necesară contractarea unei finanţări rambursabile interne în vederea asigurării fluxului de lichidităţi financiare”, se arată în raport.
Administraţia judeţeană se împrumută pentru a avea garanţia respectării graficului de lucrări, mizând totodată şi pe flexibilitatea procedurii de tragere a fondurilor, limitate la o perioadă de trei ani. „Prin accesarea acestui tip de finanţare, proiectele vor fi implementate de Consiliul Judeţean Dolj respectând graficele de timp planificate, investiţiile finalizate aducând beneficii mai devreme pentru comunitatea locală şi permiţând totodată o mai bună eşalonare în timp a cheltuielilor de capital. Perioada de trageri stabilită este de până la trei ani, sumele de tras sunt stabilite de Consiliul Judeţean Dolj în funcţie de necesităţile proprii, precum şi în funcţie de avizele Comisiei de Aprobare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice”, se arată în raport.

Drumurile judeţene şi Clinica de oncologie, proiectele vizate

Suma considerabilă împrumutată de CJ Dolj este necesară pentru cofinanţarea a patru proiecte susţinute financiar de Uniunea Europeană. Este vorba despre trei tronsoane de drum judeţean supuse modernizării, precum şi de consolidarea şi reabilitarea Clinicii de oncologie a Spitalului Judeţean din Craiova: Modernizare DJ 561A Giurgiţa – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei intersecţie DN 56 tronson I – 3.675.204 lei; Modernizare DJ 561A Moţăţei intersecţie DN 56 – Dobridor – Unirea – Pleniţa – limita jud. Mehedinţi tronson II – 2.378.182 lei; Modernizare DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vârtop – Caraula – Cetate, Km 4 – 71 – 69.257.109 lei; Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi stabilităţii clădirii publice (corp C2) situată în strada Tabaci nr. 1, municipiul Craiova (Clinica de oncologie) – 8.460.371 lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ