Ne-am angajat, şi noi şi cei de la PSD, în faţa românilor că partea a doua a guvernării va fi axată pe investiţii. Trebuie să ne ţinem de cuvânt. ALDE şi-a respectat cuvântul dat. Vrem să o facem şi de acum înainte. De aceea, liderul nostru, Călin Popescu -Tăriceanu, a cerut cu voce tare la ultima şedinţă a Coaliţiei să nu mai amânăm acest angajament. Inclusiv rectificarea bugetară trebuie să arate, prin modul de alocare a sumelor, voinţa Coaliţiei de a face investiţii majore care să aducă bani la buget şi să consolideze creşterea economică.
Nu suntem de acord în niciun fel cu vreo idee, măsură, acţiune care să taie din banii de investiţii. Aşa după cum credem că ministerele fundamentale pentru dezvoltarea statului – transporturi, educaţie, sănătate – trebuie să beneficieze de sume adecvate, în niciun caz diminuate.
Credem cu tărie, împotriva oricărui populism, că pentru a asigura toţi banii pentru investiţii trebuie să reducem cheltuielile administrative ale guvernării (cele care nu se justifică din perspectiva eficienţei) şi să creştem veniturile bugetare. De aceea, propunem îmbunătăţirea colectării veniturilor şi întreprinderea de măsuri de diminuare a evaziunii fiscale, reducerea cheltuielilor cu aparatul administrativ supradimensionat la nivelul administraţiei centrale de stat, al agenţiilor şi autorităţilor finanţate prin bugetul de stat.
Considerăm că se impune reducerea numărului funcţiilor de conducere în cadrul ministerelor, agenţiilor şi autorităţilor, reducerea cheltuielilor ineficiente cu bunurile şi serviciile. De asemenea, se impun reorganizarea şi descentralizarea agenţiilor şi autorităţilor din cadrul ordonatorilor principali de credite care să ducă la debirocratizare şi reducerea costurilor.
Miza pe investiţii producătoare de dezvoltare nu mai trebuie amânată. Este nevoie nu doar de o restructurare a guvernului, ci şi de o nouă viziune asupra banului public. ALDE vrea prioritizarea cheltuielilor bugetare către investiţiile în derulare, la nivel central şi local, alocări de fonduri către investiţiile mari de infrastructură asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019. Este punctul nostru de vedere ferm în baza căruia putem continua ceea ce credem noi că înseamnă o bună guvernare.
Asta aşteaptă românii peste tot în ţară de la noi, iar ALDE, ca partid responsabil, nu poate să nu ţină cont de voinţa legitimă a cetăţenilor.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ