De la sutele de containere îngropate, trecem la varianta de avarie: câteva zeci de containere supraterane
Epopeea colectării selective la Craiova

Edilii craioveni umblă la puşculiţă pentru a rezolva, cel puţin parţial, problema colectării selective a deşeurilor din oraş. 140.000 de lei noi vor fi alocaţi pentru achiziţia de module supraterane dedicate, suma apărând în premieră luna aceasta, în proiectul de rectificare a bugetului municipal. Achiziţia tratează însă problema la scară micro, containerele urmând a fi amplasate exclusiv în zona centrală a Craiovei, după cum arată documentaţia supusă aprobării consilierilor locali, la şedinţa de la finalul lunii iulie.

0

Teoretic, la această oră problema colectării selective a deşeurilor ar fi trebuit rezolvată de mult în Craiova, planul iniţial al edililor prevăzând containere îngropate în cartierele de blocuri şi pubele pentru colectarea diferenţiată a deşeurilor distribuite locuitorilor de la case. Practic, singurele recipiente dedicate acestei activităţi sunt vechile clopote de plastic presărate prin oraş, total insuficiente pentru cantitatea de deşeuri reciclabile disponibile la craioveni şi faţă de angajamentele europene ale autorităţilor, care riscă amenzi usturătoare pentru neîndeplinirea procentului de deşeuri reciclabile asumat. Problema containerelor îngropate de cartier a trenat, în stil românesc, în proceduri de licitaţie şi în birocraţia obţinerii avizelor, ultimele informaţii arătând că doar un sfert din cele aproximativ 350 de amplasamente necesare au primit avizele de la deţinătorii de utilităţi, aşa că până la realizarea efectivă a acestora mai e cale lungă. Reamintim că realizarea containerelor îngropate, pe bani europeni, a fost principalul argument care a forţat intrarea municipiului Craiova în masterplanul judeţean de deşeuri, la pachet cu singurul depozit ecologic din judeţ, cel de la Mofleni. Despre pubele individuale pentru colectarea selectivă în gospodării nu poate fi vorba până ce Salubritatea craioveană nu predă activitatea din oraş operatorului regional Iridex, lucru care va mai întârzia cel puţin un an.

Primăria bagă cricul sub containerele îngropate

Aşa că, în lipsa acestora, municipalitatea investeşte din banii proprii într-un proiect care va rezolva parţial problema, cel puţin în zona centrală. Suma necesară a fost prevăzută în rectificarea de buget supusă aprobării consilierilor locali la şedinţa de consiliu ordinară din această lună. Este vorba însă doar de câteva zeci de containere dedicate colectării selective a deşeurilor. „Având în vedere că deşeurile din ambalaje au o pondere majoră în structura deşeurilor menajere, apreciind că atingerea obiectivelor de valorificare şi reciclare a acestora se poate realiza numai prin dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje de la populaţie. Primăria Craiova consideră necesară achiziţia a 33 de module platformă supraterană pentru colectarea selectivă a deşeurilor, pe care le va amplasa în zona centrală a oraşului. Pentru achiziţionarea acestora este necesară alocarea de la buget a sumei de 140.0000 lei”, se arată în nota de fundamentare întocmită de funcţionarii primăriei Craiova.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ