Ce fel de preşedinte pentru România?

0

Sunt momente în istorie în care, dacă nu te ridici la înălţimea lor, rişti să cazi sub masa ei. De acest lucru trebuie să ţină cont şi partidele în desemnarea candidaţilor lor la funcţia de Preşedinte al României, dar şi alegătorii care trebuie să-şi dea votul. Nu argumentul apartenenţei la un partid sau altul al candidaţilor trebuie să fie cel decisiv în alegerea românilor, ci profilul candidatului, personalitatea sa, caracterul, capacitatea acestuia de reprezentare şi apărare a intereselor tuturor.
România are nevoie de un preşedinte implicat şi responsabil, cu putinţă, voinţă şi dorinţă de a fi, în egală măsură, şi preşedintele celor „de stânga”, şi al celor „de dreapta”. În respect deplin pentru Constituţia României. Cu asumarea de facto a apărării intereselor legitime ale României într-o Uniune Europeană dominată, se pare, de forţe preocupate să creeze noi falii, noi standarde duble între Est şi Vest.
Românii au obligaţia să se gândească foarte bine, încă de pe acum, cui vor acorda votul în noiembrie. Oferta se anunţă una diversificată din punct de vedere numeric/cantitativ, dar destul de săracă din punct de vedere al calităţii necesare pentru o funcţie atât de importantă. În faţa căreia se vor ridica provocări uriaşe în perioada următorilor cinci ani. Atât în plan intern, cât şi în plan regional sau global.
România nu-şi mai poate permite experimente în privinţa poziţiei de preşedinte. Nu vom accelera dezvoltarea ţării şi nu ne vom recâştiga prestigiul internaţional cu un preşedinte (doar) decorativ, nici cu politicieni slabi, setaţi de orgolii partizane sau de calcule obscure şi nici cu politicieni debutanţi, mânaţi în luptă de spirit antidemocratic, de porniri discriminatorii, revanşarde. Dacă vor ca ţara lor să conteze cu adevărat pe arena internaţională, având o coerenţă a acţiunii pentru dezvoltare în interior, românii trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză, analizând cu raţiune pe fiecare dintre candidaţi şi în niciun caz în baza argumentului răului cel mai mic.
Românii nu trebuie să trimită la Cotroceni, prin votul lor, un „om de partid” şi nici să păstreze un preşedinte care nu a performat în mandatul avut, la înălţimea aşteptărilor tuturor.
Ei trebuie să aleagă un om de stat. Un om cu experienţă în conducerea treburilor publice. Un om care a făcut performanţă şi a fost respectat în poziţiile de putere avute. Un om ghidat doar de interesele, drepturile, libertăţile şi speranţele românilor. Un om în stare să-i apere şi să-i reprezinte pe toţi românii, în ţară şi oriunde pe glob. Un om care are capacitatea şi disponibilitatea la un dialog permanent cu toate forţele politice şi cu toţi actorii societăţii civile. Un om cu viziune pe termen mediu şi lung, în stare să realizeze convergenţa tuturor energiilor naţiunii într-o direcţie dorită de toţi. Un om gata să muncească zi de zi, nu la fără frecvenţă, pentru ca visul unei naţiuni să devină realitate.
Acesta e tipul, modelul de preşedinte de care România are nevoie în următorii cinci ani. Căutaţi-l, dragi cititori, pe acel candidat care corespunde cel mai bine acestui profil şi acordaţi-i votul cu încredere!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ