O nouă „poartă a cerului” în Arhiepiscopia Râmnicului

Jertfa depusă de-a lungul anilor de către comunitatea Parohiei Berislăveşti, Protoieria Călimăneşti, pentru construirea şi împodobirea unei noi biserici, a fost încununată prin înveşmântarea în harul Preasfintei Treimi, duminică, 7 iulie. Slujba de târnosire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi un arhidiacon.

0

Ziua de 7 iulie 2019 rămâne în istoria comunităţii din Berislăveşti, judeţul Vâlcea, un moment de mare solemnitate, nu numai prin înălţarea unui monument cu o frumoasă arhitectură, ci mai ales pentru că, prin înveşmântarea în har, s-a aşezat în mijlocul localităţii „o nouă poartă a cerului”.
Slujba de târnosire a locaşului de cult, cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de arhimandriţi, preoţi şi un arhidiacon. Potrivit rânduielii bisericeşti, mai întâi a avut loc sfinţirea exterioară a bisericii cu apă sfinţită şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, având loc o procesiune în jurul locaşului de cult cu părticele din moaşte ale sfinţilor mucenici. În timpul procesiunii s-au făcut trei opriri, fiind citite trei lecturi din epistolele apostolice şi trei lecturi din Sfintele Evanghelii, după care ierarhul a bătut în uşile bisericii noi, considerate „porţi ale cerului”, întrucât pictura şi icoanele simbolizează cerul care coboară la oamenii de pe pământ, pentru ca ei, prin rugăciune şi viaţă curată, să fie învredniciţi de viaţa cerească. A urmat sfinţirea Sfântului Altar şi a veşmântului iconografic, dimpreună cu binecuvântarea credincioşilor.
În continuare, pe un podium special amenajat, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârşit Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a explicat Evanghelia Duminicii a 3-a după Rusalii (despre grijile vieţi – Matei VI, 22-33) şi semnificaţia duhovnicească a noii biserici. „Evanghelia duminicii de astăzi ne învaţă că nu trebuie să ne facem griji pentru ziua de mâine, pentru hrana şi îmbrăcămintea trupului nostru, pentru că Dumnezeu, Cel Care ne-a zidit, dăruieşte fiecăruia dintre noi cele de folos. Tot ceea ce Dumnezeu rânduieşte pentru om să primim cu bucurie şi cu mulţumire şi luăm aminte ca nu totdeauna să cerem lui Dumnezeu, ci mai întâi de toate să-I mulţumim. De aceea, şi rugăciunile pe care le rostim dimineaţa sunt rugăciuni prin care mulţumim lui Dumnezeu pentru noaptea care a trecut, abia apoi Îl rugăm pe Dumnezeu pentru ziua care a început să fie una binecuvântată, în care să ne ferim de tot ceea ce ne poate vătăma sufletul sau trupul. Sfânta Liturghie, săvârşită în fiecare biserică, este rugăciunea cea mai înaltă pe care o poate înălţa omul lui Dumnezeu. De aceea, trăim clipe de mare bucurie întrucât în această zi frumoasă de vară, cu ajutorul lui Dumnezeu, am săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici, care este asemenea unui chivot sfânt, poate cea mai frumoasă biserică, dintre cele noi, din partea de nord a judeţului Vâlcea. Această biserică este o casă a lui Dumnezeu, iar toţi cei care ajută la ridicarea unei biserici au numele înscrise în ceruri. Este necesar să mulţumim lui Dumnezeu, celor care au contribuit pentru construirea acestui nou locaş de cult, mai ales că şi dumneavoastră, credincioşii, aveţi şansa de a intra în sfântul altar şi să vă faceţi părtaşi bucuriei de a vă închina şi săruta Sfânta Masă, în piciorul căreia au fost aşezate părticele de sfinte moaşte ale mucenicilor, şi să vă rugaţi pentru cei apropiaţi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena este aşezată şi sub ocrotirea Sfintei Cruci. „Sfinţii Împăraţi au fost marcaţi în viaţa lor de Sfânta Cruce. Sfântul Împărat Constantin a văzut Sfânta Cruce pe cer şi sub ea cuvintele: «În acest semn vei învinge!», iar în lupta pe care a avut-o cu Maxenţiu lângă cetatea Romei l-a învins pe acesta. De aceea, a pus semnul Sfintei Cruci pe toate armele şi steagurile sale, iar în anul 313 a dat un Edict prin care creştinii îşi puteau mărturisi în mod liber credinţa. Sfânta Împărăteasă Elena, mânată de această dragoste pentru Mântuitorul Hristos, a descoperit cu multă greutate Crucea lui Hristos sub un temple păgân. Aflând şi celelalte două cruci pe care au fost răstigniţi tâlharii, pentru a afla care este Crucea Mântuitorului a atins cu ele trupul unui om mort, care tocmai era dus spre a fi îngropat, iar odată fiind atins de Crucea Domnului, cel mort a înviat, slăvind pe Dumnezeu. De aceea, nu putem să-i despărţim pe Sfinţii Împăraţi de Sfânta Cruce”, a spus Chiriarhul Râmnicului.
În semn de apreciere pentru jertfa depusă în construirea noii biserici, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Ovidiu Lupu, fiindu-i înmânate brâul roşu, bederniţa şi crucea pectorală. „Crucea pe are o poartă preotul pe piept nu este a sa, ci a dumneavoastră, a tuturor credincioşilor care sunteţi alături de preot ca să săvârşească această lucrare de construire a unei noi biserici”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Totodată, ierarhul a mulţumit celor care s-au implicat în această lucrare, precum domnului Ion Buşagă, primarul comunei Berislăveşti, Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, domnului Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, şi tuturor celor care au contribuit financiar sau cu munca voluntară.
Lucrările de zidire a noii bisericii a Parohiei Berislăveşti au început în anul 2002, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea, şi s-au finalizat în anul 2009. Pictura bisericii a fost realizată în tehnica al fresco de către pictorii Teodor şi Domnica Munteanu, între anii 2013-2015. La demisolul bisericii se află un paraclis-capelă şi sala socială. În vecinătatea noii biserici se află Mănăstirea Berislăveşti, monument istoric, care se află într-un amplu proces de restaurare şi consolidare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ