După ce ministerul i-a deraiat licitaţia pentru tramvaie
Primăria Craiova se bagă singură în priză la autobuze electrice

Municipalitatea craioveană a lansat, pe 9 iulie, procedura de achiziţie publică pentru a dota parcul auto al RAT SRL cu autobuze electrice. În total, 46 de vehicule electrice, la pachet cu staţii de încărcare pentru fiecare în parte şi un set de 11 staţii de încărcare rapidă ar putea ajunge în curtea primăriei Craiova la finalizarea licitaţiei. Suma pusă la bătaie este de peste 135 de milioane de lei.

0

Primăria Craiova a ratat, în urmă cu câteva săptămâni, achiziţia primului lot de tramvaie noi din istoria post-decembristă a oraşului, după ce procedura de achiziţie publică derulată în acest sens de Ministerul Dezvoltării a fost anulată din lipsă de ofertanţi. Pentru înnoirea parcului auto al RAT SRL cu autobuze, edilii optează acum pentru o licitaţie pe cont propriu. Anunţul de participare pentru „Achiziţie 46 autobuze electrice noi de călători, 46 staţii de încărcare lentă şi 11 staţii de încărcare rapidă” a fost recent postat în sistemul electronic de achiziţii publice, cu termen de deschidere a ofertelor stabilit spre mijlocul lunii august. Municipalitatea a spart achiziţia în două loturi distincte, de 16, respectiv 30 de autobuze, plus staţiile de încărcare aferente, pentru fiecare fiind depusă o cerere de finanţare distinctă în vederea finanţării achiziţiei din fonduri europene. Primul lot are ca obiect autobuze electrice de 18 m, al doilea autobuze de 12 metri lungime. „Prin HCL nr.86/28.02.2019 a fost aprobat Studiul de oportunitate privind înnoirea parcului de vehicule de transport public urban pentru Municipiul Craiova. Contractul de achiziţie publică vizează achiziţionarea a „46 autobuze electrice noi de călători, 46 staţii de încărcare lentă şi 11 staţii de încărcare rapidă”, pentru care autoritatea contractantă a solicitat finanţare nerambursabilă în cadrul a 2 cereri de finanţare, în cadrul a 2 proiecte: – Lot 1 – Achiziţie 16 bucăţi autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungimea de cca.18m, 16 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă în cadrul proiectului „Proiect integrat de modernizare a sistemului de transport public cu autobuzul în municipiul Craiova MOTRIC-A”, cod SMIS 129337 şi – Lot 2 – Achiziţie 30 bucăţi autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungime de cca. 12m, 30 staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă în cadrul proiectului „Înnoirea parcului de vehicule de transport public urban – Achiziţia de autobuze noi – Faza 1”, cod SMIS 129426”, se arată în documentaţia de atribuire postată în sistemul electronic de achiziţii publice.

Licitaţie sub clauză suspensivă

Licitaţia pentru achiziţionarea de autobuze electrice se derulează sub condiţie suspensivă. Mai exact, procedura de achiziţie merge înainte, însă, în cazul adjudecării celor două loturi scoase la licitaţie de primăria Craiova, contractele nu vor putea fi semnate decât în cazul în care proiectele depuse de municipalitate vor fi declarate eligibile şi vor primi finanţare. La ora actuală, proiectele sunt „admise după evaluarea conformităţii administrative şi eligibilităţii şi aflate în prezent în faza de evaluare tehnico-financiară, proiecte ce vor fi finanţate prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.1 Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană şi a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor, conform cerinţelor caietului de sarcini nr. 90747 din 17.05.2019”, după cum se arată în anunţul de participare. „Prezenta procedură de atribuire este iniţiată sub incidenţa clauzei suspensive în sensul că încheierea contractului/ contractelor de achiziţie publică este condiţionată de alocarea creditelor bugetare cu această destinaţie, semnarea contractului/ contractelor făcându-se cu respectarea dispoziţiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidenţa legislaţiei privind finanţele publice”, se mai arată în documentaţia redactată de funcţionarii primăriei Craiova. Termenul în care ar trebui livrate autobuzele municipalităţii este de 15 luni.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ