Comunicat de presă referitor la raportul de follow-ap adoptat de GRECO în privinţa României

0

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, transmite următorul comunicat de presă:
Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiţie.
Experţii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci şi pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi ale Curţii Constituţionale, decizii ce dovedesc existenţa unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenţei justiţiei. În aceste condiţii, analiza GRECO este una evident eronată.
1. GRECO critică în termeni duri înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi insistă ca aceasta să fie desfiinţată. În schimb, GRECO nu face nici o referire la situaţia existentă anterior înfiinţării acestei secţii, deşi există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor şi procurorilor, dosare ţinute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceştia judecau cauze DNA.
2. GRECO îşi exprimă îngrijorarea faţă de independenţa procurorilor, dar nu spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, deşi au apărut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida şi a-i da exemplu.
3. GRECO este de părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraţilor poate avea efect de intimidare a independenţei lor, dar nu are nici o preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunţate. Într-o hotărâre recentă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că judecători ai ÎCCJ au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţie pentru hotărârile pronunţate, fapt ce a adus atingere gravă independenţei acestora.
4. GRECO îşi exprimă preocupare faţă de procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situaţia fostului procuror general înlăturat printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există.
In concluzie, GRECO nu manifestă nici un interes faţă de statutul şi poziţia judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiţia. În aceste condiţii, preluând exemplul experţilor GRECO, îmi exprim regretul că aceştia au ratat sansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiţia din România.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ