Dimensiunea activităţilor desfăşurate de către Asociaţia Macedonenilor din România este data de organizarea unor manifestări de anvergură, cu implicarea directă a membrilor comunităţii macedonene din România, dar şi în colaborare cu alte comunităţi etnice.
Prezenţă statornică şi activă în peisajul cultural interetnic, Asociaţia Macedonenilor din România se evidenţiază printr-o serie de proiecte specifice, menite să îmbogăţească peisajul diversităţii etnice din România.
Asociația Macedonenilor din România organizează anul acesta cea de-a II-a ediție a Festivalului Interetnic „Noi, toți, suntem România!”.
Pe 20 iulie 2019, în com. Mehadica, jud. Caraș-Severin, alături de macedoneni, sunt invitate să evolueze pe scena festivalului amsambluri artistice ale comunității croate, sârbe și rome din România.
Geografia locului, diversitatea, peisajele desprinse parcă din povești, liniștea pe care o întâlnești la tot pasul, oamenii primitori și cu sufletul deschis, toate vin să contribuie la rețeta succesului unei manifestări culturale organizată de macedoneni într-un cadru ospitalier.
După succesul de care s-a bucurat festivalul interetnic la prima sa ediție din 2018, anul acesta organizatorii folosesc toate ingredientele pentru a putea spune, la încheierea evenimentului, că „Noi, toți, suntem România!” este deja o manifestare interculturală devenită tradiție.
Gândit de către Asociația Macedonenilor din România ca un eveniment special în peisajul manifestărilor interetnice, spre a face cunoscute valorile tradiționale ale comunității macedonene, dar și ale celorlalte comunități etnice din România, promovând interculturalismul în România, festivalul interetnic organizat de macedonenii din România se bucură de un real succes, venind să îmbogățească zestrea culturală pe care o avem în comun.
Anul acesta, pe scena festivalului, alături de ansamblul “Sonţe”, vor evolua tinerii din ansamblul “Perlele Ohridului”, al căror debut a avut loc în prima ediţie a festivalului, de anul trecut.
Invitaţii acestei ediţii a festivalului interetnic sunt Ansamblul “Belobreşca” al Uniunii Sârbilor din România , Ansamblul “Karasevska Zora” al Uniunii Croaţilor din România şi Ansamblul “Cheva Zurale” al Partidei Romilor Pro-Europa şi Ansamblul “Doina Banatului”.
Tuturor, le dorim succes pe scena Festivalului Interetnic „Noi, toți, suntem România!”.