Drumul spre dezvoltarea sănătoasă a unei comunităţi, indiferent de dimensiunea ei, presupune asimilarea durabilă şi generalizată a practicii colectării selective a deşeurilor.
De săptămâna viitoare, de la 1 iulie, intră în vigoare un nou pachet legislativ prin care devine obligatorie colectarea selectivă pe patru fracţii a deşeurilor menajere: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă şi deşeuri reziduale (resturi de mâncare, dar şi bucăţi de lemn, oglinzi, veselă din porţelan, conţinutul sacului de aspirator etc.).
În calitate de preşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, consider că toţi, cetăţeni şi autorităţi deopotrivă, trebuie să înţelegem că acest mod de a gestiona şi reduce deşeurile, tot mai multe şi mai poluante, trebuie să devină unul permanent. Cu toţii suntem obişnuiţi să consumăm, fără să recuperăm ceea ce generăm, ignorând impactul pe care îl au deşeurile provenite din acest consum asupra mediului înconjurător.
Noi, cetăţenii, trebuie să conştientizăm că, dacă vrem o ţară ca afară, va trebui să dezvoltam un comportament pe măsură, începând cu deşeurile pe care le generăm în casele/gospodăriile noastre. Iar autorităţile şi operatorii au obligaţia să asigure toată infrastructura necesară susţinerii colectării selective, de la sacii şi pubelele personalizate pe cele patru fracţii până la platformele îngropate de colectare şi maşinile speciale de colectare.
România reciclează doar 13% din deşeuri, iar rata de eliminare a deşeurilor prin depozitare finală la rampele ecologice este printre cele mai ridicate din Europa, şi anume 69%.
Avem, aşadar o responsabilitate colectivă majoră pentru a încerca să ne apropiem cu paşi mari de ţintele asumate prin reglementările europene. În fapt, pentru a ne face un bine, construind o societate mai sănătoasă pentru noi toţi.
Indiferent câte obstacole vor mai fi (orice proces nou presupune o perioadă de acomodare), nu există alternativă la această practică a colectării selective. Cei care vor respecta şi vor depune deşeurile în pubelele de gunoi aferente, pe cele patru fracţii amintite mai sus, vor fi beneficiarii unui tarif mai mic. Cei care nu vor respecta acest lucru şi vor depune gunoiul nediferenţiat vor plăti un tarif mai mare pentru că altcineva în locul lor va trebui să facă selecţia deşeurilor.
Apelul meu către autorităţile doljene este acela de a continua campaniile de informare a populaţiei, masiv în tot judeţul, în privinţa noii proceduri de colectare selectivă a deşeurilor.
Buna informare este un pas esenţial pentru asimilarea noilor comportamente şi trecerea, astfel, la un nou nivel al colectării selective.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ