Alexandra Presură, deputat PSD de Dolj: Dezvoltarea agriculturii continuă în România

0

Dezvoltarea agriculturii şi a zonei rurale constituie priorităţi naţionale, fiind obiective principale ale statului român pentru perioada actuală. Măsurile luate în ultimii doi ani şi jumătate de guvernarea PSD şi-au dovedit viabilitatea, atât prin progresele înregistrate, cât şi prin gradul de dezvoltare al producătorilor din domeniu.
Am adoptat strategiile pragmatice, care au avut ca efect direct majorarea ratei de absorbţie a fondurilor europene şi dinamizarea producţiei, fapt ce a transformat agricultura românească în principalul domeniu generator de plusvaloare şi creştere economică.
Rezultatele pozitive obţinute în domeniul agriculturii sunt vizibile pentru producători, iar producţiile record obţinute ne plasează între primele ţări din Europa. Astfel, anul trecut, România a avut cele mai bune rezultate din ultimii ani din domeniul agriculturii, cu producţii record la grâu, porumb şi floarea soarelui, iar recolta totală de cereale obţinută în 2018, de aproximativ 31 de milioane de tone, a clasat ţara noastră pe locul trei în Uniunea Europeană.
Acordarea la timp a subvenţiilor, creşterea exponenţială a suprafeţelor irigate, protecţia antigrindină, precum şi rata de absorbţie a fondurilor europene, au determinat obţinerea acestor producţii mari.
În prezent, micii fermieri sunt la zi cu primirea subvenţiilor, iar proiectele europene în derulare încurajează înfiinţarea de noi afaceri profitabile. Mai mult, au fost multiplicate finanţările prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar eliminarea birocraţiei din sistem a condus la majorarea exploataţiilor agricole, precum şi la crearea de noi locuri de muncă, prin stimularea tinerilor fermieri de a înfiinţa afaceri în zona rurală.
Un alt aspect important al dezvoltării agriculturii îl constituie realizările din sectorul de irigaţii. Numai anul trecut au fost deschise 29 de şantiere la obiective de irigaţii, valoarea investiţiilor fiind de peste 661 milioane de lei. De asemenea, pentru alte 32 de amenajări de irigaţii este în desfăşurare documentaţia pentru derularea procedurilor de implementare şi execuţie a lucrărilor.
Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate se va derula şi anul acesta. Anul trecut, de acest program au beneficiat 16.550 de producători agricoli, numărul acestora fiind mai mare în 2018 cu 7.688 faţă de 2017. Foarte important este faptul că peste 64% dintre cei 16.000 de fermieri care au accesat programul de tomate sunt tineri sub 40 de ani.
Încurajez românii să aleagă în continuare produsele autohtone, în speţă specialităţile agro-alimentare provenite de la fermierii noştri. Numai aşa vom avea certitudinea că putem contribui cu toţii la creşterea calitativă a agriculturii româneşti, pentru a reuşi să-i redăm strălucirea de odinioară şi titlul de prim-grânar al Europei.
Îmi exprim speranţa că tot mai mulţi tineri se vor implica în agricultură, ei fiind susţinuţi de stat prin diferite forme de sprijin, astfel încât să contribuie la creşterea gradului de dinamizare a acestui sector vital al economiei naţionale şi dezvoltării României.

Alexandra Presură, deputat PSD de Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ