ALDE Dolj: Românii au dreptul să ştie toate cauzele care au generat neregulile de la votul din diaspora

Deputat Ion Cupă, vicepreședinte național ALDE: „Toți ambasadorii români din țările unde au fost probleme la secţiile de votare la alegerile din 26 mai trebuie să prezinte public toate informațiile pe care le au privitoare la desfășurarea acestui proces electoral“.

0

ALDE ca partid liberal modern, apărător al drepturilor și libertăților individuale consideră că fiecare cetățean român, oriunde s-ar afla în lume, are dreptul să-și exprime votul în condiții decente, civilizate, fără niciun fel de îngrădiri de ordin politic sau tehnic.
ALDE a deschis dezbaterea publică pe aceasta temă propunând sistemul votului anticipat prin care românii din diaspora să aibă la dispoziție mai multe zile pentru exercitarea dreptului de vot. Noi nu vrem să mai existe situații în care după multe ore de stat la coadă cetățenii români să se afle în imposibilitate de a-și mai exercita dreptul de vot.
Această dezbatere trebuie continuată şi finalizată urgent cu legiferarea unor soluții clare, funcționale, acceptate de toată lumea.
„Consider că toate părţile implicate în organizarea procesului electoral din 26 mai trebuie, dincolo de asumarea responsabilității firești pentru deficiențele majore înregistrate, să ajute cu toate informațiile pe care le au pentru ca fenomenele negative să nu se mai repete la următoarele alegeri de care ne despart doar câteva luni.
In acest sens apreciez că este obligatoriu ca ambasadorii statului român în țările unde s-au înregistrat probleme în procesul electoral din 26 mai să prezinte public toate informațiile legate de cauzele în teren ale neregulilor de la secțiile de votare din Diaspora. Opinia publică românească trebuie să afle direct de la sursă, de la cei care au girat îndeaproape procesul electoral în străinătate toate detaliile care au generat starea de lucruri pe care nu o mai dorim repetată.Trebuie să știm cu toții dacă au existat situații speciale, eventuale diversiuni, ce probleme au întâmpinat, ce nelămuriri au ei înșiși legate de ceea ce s-a întâmplat și, foarte important, ce soluții văd ei ca responsabilii cei mai apropiați de realitatea desfășurării alegerilor la secțiile de votare din străinătate”, afirmă liderul ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă.
ALDE vrea cu bună credință ca de la primele alegeri ce urmează, cele prezidențiale din decembrie, astfel de fenomene care nu ne fac cinste să nu mai fie posibile. „Politizarea acestor nereguli nu ține loc de soluții.Niciunul din partidele perindate la putere in România ultimilor 30 de ani nu a rezolvat această problemă, prin urmare nici politicienii care astăzi sunt în Opoziție și care au avut și ei posibilitatea efectivă s-o rezolve.Să depășim faza retoricii goale și să găsim împreună soluții durabile prin care să arătăm că respectăm în mod real, dreptul de vot al românilor, oriunde s-ar afla ei”, a conchis vicepreședintele național al ALDE.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ