Cel de-al doilea număr al publicaţiei cultural-ştiinţifică a fost lansat la Biblioteca „Aman“
Revista Albanica, lansată la Craiova

Asociaţia Liga Albanezilor din România (ALAR) continuă seria evenimentelor culturale desfăşurate atât în România, cât şi în străinătate. Marţi, 28 mai, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, organizaţia reprezentativă a albanezilor din România a lansat cel de-al doilea număr al revistei Albanica, publicaţie cultural-ştiinţifică trimestrială apărută în cadrul Editurii Asdreni a asociaţiei. La eveniment a luat parte şi deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorităţii naţionale albaneze în Parlamentul României, precum şi scriitorul Mihai Firică, membru al comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova şi bun cunoscător al literaturii albaneze.

0

În deschiderea evenimentului, deputatul Stoica a adresat felicitări colectivului redacţional al revistei Albanica: „Înainte de toate, cred că se cuvine să remarcăm anvergura acestui proiect numit Albanica, căreia îi aplicăm denumirea de revistă numai din considerente ce ţin de frecvenţa apariţiilor. În realitate, vorbim despre un volum cât se poate de solid, de 250 de pagini, plin de texte de cel mai înalt nivel literar şi ştiinţific”. „La fel ca la primul număr, colectivul de redacţie condus de Dr. Luan Topciu reuşeşte să ofere cititorilor o gamă largă de materiale, studii şi articole din domenii precum istorie, literatură, lingvistică, spiritualitate, precum şi texte clasice relevante pentru albanezii din România, dar şi pentru relaţiile româno-albaneze”, a mai adăugat parlamentarul. El a remarcat şi faptul că în sala de la Biblioteca Judeţeană s-au aflat în special tineri, lucru extrem de îmbucurător, care arată că există un interes real din partea românilor pentru descoperirea şi înţelegerea culturii, istoriei şi vieţii sociale a minorităţilor naţionale.
Scriitorul Mihai Firică s-a declarat şi el impresionat de anvergura acestui proiect editorial al ALAR şi a remarcat că atât conţinutul cât şi prezentarea grafică se menţin la aceleaşi standarde înalte ca în cazul primului număr. Mihai Firică a subliniat legăturile care există între popoarele român şi albanez şi, implicit, între cele două culturi şi şi-a manifestat întreaga deschidere pentru o colaborare în plan cultural cu Asociaţia Liga Albanezilor din România. Scriitorul craiovean a ţinut să-şi exprime aprecierea, în mod special, în ceea ce priveşte calitatea traducerilor cuprinse în paginile revistei Albanica, precizând că, prin modul în care a fost gândită şi realizată, publicaţia atinge un public larg interesat de teme cultural-ştiinţifice.
Prezent la eveniment, Dr. Luan Topciu, redactorul-şef al revistei Albanica şi coordonatorul Centrului Cultural Albanez care funcţionează în cadrul ALAR, a făcut o amplă prezentare a autorilor şi textelor care se regăsesc în paginile celui de-al doilea număr al publicaţiei. Astfel, printre numele de referinţă îi găsim pe Bogdan Petriceicu Hasdeu, Faik Konitza, Victor Eftimiu, Eqrem Çabej sau Cezar Ivănescu, autori ale căror texte alese aduc în atenţia publicului de astăzi şi puternica legătură istorică între români şi albanezi. De asemenea, cel de-al doilea număr al revistei include contribuţii ale unor cercetători şi literaţi contemporani, precum Cătălina Vătăşescu, Bardhyl Demiraj, Erion Piciri, Agim Isaku, Mircea Muthu sau Marius Chelaru.
În final, Directorul executiv al Asociaţiei Liga Albanezilor din România, Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, a prezentat celor prezenţi principiile care au stat la baza fondării revistei Albanica şi a trecut în revistă o serie de elemente şi de legături istorice româno-albaneze care îi îndeamnă pe cititorii de astăzi să parcurgă textele clasice şi contemporane care se regăsesc în paginile revistei. Profitând de prezenţa a numeroşi tineri la eveniment, Radu-Cosmin Săvulescu le-a adresat invitaţia de a participa şi la alte acţiuni ale ALAR, de a vizita sediul organizaţiei din Craiova şi de a aprofunda cunoaşterea elementelor de identitate ale comunităţii albaneze din România. De altfel, la finalul evenimentului, toţi cei prezenţi au primit câte un exemplar din Albanica.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ