Judeţul Vâlcea şi-a schimbat culoarea politică în urma victoriei „la mustaţă” a PNL, care a surclasat PSD-ul cu 930 de voturi. La aproape 15 procente în urmă faţă de prima clasată, USR –PLUS a reuşit să ocupe cea de-a treia poziţie. Pe locul patru în preferinţele de vot ale vâlcenilor se află Pro România, urmat de Partidul Mişcarea Populară şi ALDE, care, la Vâlcea, a trecut pragul electoral de 5%. La nivelul judeţului Vâlcea, din cei 329.461 de alegători cu drept de vot s-au prezentat la urne 159.633. Dintre aceştia, 22.077 au votat pe listele suplimentare, ca urmare a faptului că Vâlcea este judeţ turistic şi de tranzit. BEJ Vâlcea a validat 152.789 de voturi.

PNL – 46.683 voturi (30,55%)
PSD – 45.747 voturi (29,94%)
USR-PLUS – 24.047 voturi (15,74%)
Pro România – 10.646 voturi (6,97%)
PMP – 8.491 voturi (5,56%)
ALDE – 8.252 voturi (5,40%)
George Nicolae Simion – 1.345 voturi (0,88%)
UDMR – 1.038 voturi (0,68%)

Râmnicu Vâlcea: USR s-a desprins la 2,2 procente
La Râmnicu Vâlcea, scrutinul pentru PE a fost câştigat de USR-PLUS, cu 25,8%. Pe locul doi s-a clasat PSD cu 23,6%, iar pe poziţia a treia PNL, cu 22,4%.
La scurt timp după aflarea rezultatelor, cele trei formaţiuni politice au reacţionat public, mulţumindu-le alegătorilor sau justificând rezultatele nefavorabile. Un comunicat cel puţin interesant a venit şi din partea primarului municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, care, împreună cu PSD, a întemeiat la Râmnic ceea ce în folclorul local a fost numită „Alianţa binelui”.

Liderul PNL Vâlcea: „Victoria adevărului împotriva minciunii şi demagogiei: după 30 de ani, judeţul Vâlcea devine liberal”
„Rezultatul alegerilor europarlamentare din judeţ reprezintă un moment istoric pentru filiala Vâlcea a Partidul Naţional Liberal. Pentru prima dată după revoluţie, PNL-ul învinge PSD-ul. Mulţumim vâlcenilor pentru votul acordat şi îi asigurăm că vom face tot ce ţine de noi să nu-i dezamăgim. Această victorie istorică reprezintă o uriaşă responsabilitate şi primul pas spre normalitate. Votul de duminică este o victorie a adevărului împotriva minciunii şi demagogiei. De asemenea, votul covârşitor pentru referendum ne arată că vâlcenii sunt de acord că în democraţie, hoţii trebuie să stea la puşcărie.
Pe lângă mulţumirile adresate vâlcenilor care au votat PNL, mă simt obligat să le transmit tuturor liberalilor vâlceni felicitările mele sincere pentru munca susţinută din această campanie electorală. Rezultatul acestor alegeri ne arată că vâlcenii s-au săturat de incompetenţa şi demagogia celor de la PSD. În ultimii 30 de ani, PSD nu a făcut NIMIC pentru Vâlcea şi vâlceni. În consecinţă, vâlcenii au sancţionat duminică minciuna, lauda de sine, nepotismul, incompetenţa şi fărădelegile administraţiei judeţene PSD-iste şi au ales să dea o şansă Vâlcii liberale, competenţei, adevărului, transparenţei, decenţei şi normalităţii.
De astăzi, PNL are o mare responsabilitate în faţa cetăţenilor. Tocmai de aceea, PNL a iniţiat deja în Parlament o serie de propuneri legislative prin care dorim să punem legislaţia constituţională în acord cu rezultatul referendumului. De asemenea, este obligatoriu ca în regim de urgenţă, Parlamentul să adopte o lege a votului electronic, pentru ca umilinţele fraţilor noştri din străinătate, care nu au putut vota, să nu se mai repete niciodată. Şi asta este doar începutul! Încă o dată mulţimiri vâlcenilor care au avut încredere în PNL!”, potrivit unui comunicat al deputatului Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea.

Preşedintele PSD Vâlcea: „Valul de ură ne-a atins şi pe noi”
Preşedintele PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, explică înfrângerea de la alegerile europarlamentare prin „valul de ură generală care ne-a atins şi pe noi” şi propune unificarea partidelor de stânga la nivel parlamentar. „După rezultatele oficiale pe care le avem la această oră, spun, cu toată tăria, că este important ca partidul să rămână unit, iar pe baza unei analize lucide să se adapteze la ce îşi doreşte electoratul de astăzi.
Se pare că valul de ură generală ne-a atins şi pe noi, în judeţul Vâlcea, diferenţa fiind de doar 0,78%, o diferenţă infimă, care nu este victoria lor, ci este beneficiul unei stări şi al unui decont naţional.
Aceste alegeri sunt ca un buletin de analize asupra stării de sănătate a deciziei de vot.
Trebuie să luăm măsuri urgente şi să fim atenţi la ceea ce îşi doresc oamenii de la noi. PSD trebuie să îşi schimbe comunicatorii, să fie pragmatic în analiza stării de fapt şi să analizeze, în acelaşi timp, implicarea fiecărui reprezentant.
Guvernarea este bună, dar în spaţiul public se fac greşeli de comunicare de la nivelul liderilor.
Totodată, la nivel parlamentar, trebuie iniţiat urgent un dialog pentru o stângă unită, iar parteneriatul cu ALDE şi cu celelalte grupuri parlamentare trebuie atent susţinut pentru continuarea guvernării.
Mulţumesc vâlcenilor care s-au prezentat la vot şi mulţumesc celor care ne-au votat. Mulţumesc tuturor pentru încrederea acordată!
De asemenea, le mulţumesc, în mod special, lui Mircia Gutău şi echipei PER de la Vâlcea, pentru susţinere!
Mulţumesc colegilor mei din PSD, parlamentari şi consilieri judeţeni, şi mulţumesc echipelor de campanie şi tuturor celor care s-au implicat în această campanie!
În următoarea perioadă, şi noi, în judeţul Vâlcea, vom avea o analiză atentă.
Îmi doresc ca PSD, dar şi fiecare dintre noi să avem capacitatea de a învăţa din acest semnal trimis de români şi, uniţi, să găsim calea pentru a le arăta oamenilor că PSD este singurul partid românesc care ţine cu adevărat la această ţară”, susţine Constantin Rădulescu.

USR –PLUS: „Electorii din acest judeţ au dat dovadă de discernământ şi simţ critic”
„Uniunea Salvaţi România Vâlcea şi PLUS Vâlcea transmit tuturor locuitorilor judeţului care au votat Alianţa 2020 USR-PLUS mulţumiri pentru încrederea pe care au acordat-o celei mai tinere şi mai dinamice forţe de pe scena politică românească. Un mesaj special de recunoştinţă se îndreaptă către votanţii USR-PLUS din Râmnicu Vâlcea, care — prin mobilizarea şi votul lor — au adus Alianţa 2020 pe locul întâi în topul preferinţelor electorale de la nivelul municipiului. Este o victorie deosebit de importantă pentru filiala judeţeană şi filialele locale USR şi PLUS din Vâlcea, care au luptat în aceşti ultimi doi ani pentru construirea unui bazin electoral solid, dinamic, mobilizat şi conştient de valoarea crucială a votului pentru democraţie.
Alianţa 2020 USR-PLUS Vâlcea mulţumeşte şi tuturor vâlcenilor care s-au prezentat la Referendumul pentru justiţie şi au votat DA pentru un stat de drept corect şi responsabil şi DA pentru o clasă politică şi administrativă curată. Electorii din acest judeţ au dat dovadă de discernământ şi simţ critic, de implicare prin vot şi responsabilitate, refuzând să fie manipulaţi grosolan de forţele politice locale.
Victoria electoratului de dreapta şi de centru-dreapta în plan judeţean şi la nivelul municipiului arată într-un mod cât se poate de clar că vremea politicii PSD şi a acoliţilor săi a trecut. Vâlcea şi România demonstrează acum maturitate politică: prin votul de la alegerile europarlamentare şi de la referendum, cetăţenii români au condamnat în mod solemn corupţia, cârdăşia din plan politic şi administrativ, capturarea instituţiilor în interes personal şi de grup, dar şi umilitoarea şi dezastruoasa incompetenţă politică a guvernării PSD-ALDE.
Câştigarea alegerilor europarlamentare în Râmnicu Vâlcea şi locul trei la nivel judeţean pentru Alianţa 2020 USR- PLUS se datorează atât politicii dinamice şi mobilizatoare a celor două partide care compun Alianţa 2020, dar şi implicării constante şi temeinice a membrilor, voluntarilor şi simpatizanţilor USR şi PLUS în plan local şi judeţean. Munca lor de mobilizare a electoratului din perioada de pre-campanie şi campanie şi mai ales dialogul constant cu oamenii, în stradă, cu prilejul strângerii de semnături pentru iniţiativele cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice” şi „Oameni noi în politică” au dus la aceste rezultate excelente. Este o victorie care ne onorează şi ne obligă să continuăm lupta pe care am început-o pentru o Românie reprezentată, guvernată şi administrată cu profesionalism, onestitate şi responsabilitate”, se arată în comunicatul semnat de
Andrei Gheorghiu, preşedintele USR Vâlcea şi Gabriel Vîlcu, coordonator PLUS Vâlcea

Mircia Gutău nu se dezice de PSD: „Reprezentanţii PNL blochează proiectele de dezvoltare a oraşului”
„Ca urmare a lansării în spaţiul public a unor opinii referitoare la faptul că locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea ar fi „sancţionat” alianţa PSD – PER, doresc să fac următoarele precizări:
La nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, atât eu, ca primar, cât şi colegii mei din Partidul Ecologist Român, am avut şi avem în continuare cu consilierii locali şi judeţeni membri ai Partidului Social Democrat, cu conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea sau cu structuri guvernamentale conduse de membri ai PSD, o colaborare foarte bună, care nu ţine neapărat de culoarea politică, ci de calitatea umană a celor implicaţi. Am regăsit în rândul colegilor pesedişti aceeaşi dorinţă de a face lucruri bune pentru Râmnicu Vâlcea, concretizată în numeroase proiecte ce nu s-ar fi putut desfăşura altfel: preluarea Sălii Sporturilor „Traian”, transferul către municipiu a unei suprafeţe din Dealul Capela în vederea realizării unui parc-pădure, realizarea Centrului de Permanenţă din Ostroveni, sprijinirea în comun a echipei campioane de handbal feminin SCM, preluarea în administrare, în vederea unei mai bune administrări, a zonelor din vecinătatea Spitalului Judeţean etc.
Întrucât Partidul Ecologist Român nu a avut candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai, am considerat firesc, în consecinţa celor de mai sus, să intru totuşi în această competiţie electorală alături de Partidul Social Democrat. Cui altcuiva i-aş fi putut acorda un astfel de sprijin: PNL-lui, ai cărui reprezentanţi încearcă să blocheze, aproape în fiecare şedinţă de Consiliul Local, proiectele de dezvoltare ale oraşului? Celor care nu contenesc în a vorbi de rău Râmnicul şi locuitorii săi şi pentru care lucrurile bune care se petrec în oraş reprezintă momente de tristeţe? Consider în continuare că am făcut alegerea cea mai potrivită, nu din interese politice sau personale (cum au mai apărut unele invenţii chiar în ajunul alegerilor de duminică), ci din perspectiva dezvoltării acestui oraş.
Cât priveşte „sancţiunea” ilustrată de procentele obţinute la alegerile europarlamentare, PSD Vâlcea a decontat, aşa cum s-a petrecut la nivelul întregii ţări, un management politic naţional de o anumită factură, pe care nu vreau să-l comentez, dar care i-a afectat, în mod nedrept, aş spune, şi pe social-democraţii locali. A fost un vot politic îndreptat împotriva actualei guvernări, un vot care s-a dus în favoarea unor formaţiuni politice (cum este USR-Plus, de exemplu) ai căror lideri sunt necunoscuţi, cel puţin la nivelul judeţului Vâlcea! Însă aceste formaţiuni politice vor trebui să se prezinte la alegerile locale din 2020 cu proiecte concrete, care să dezvolte municipiul şi să aducă bunăstare locuitorilor săi”, arată primarul Gutău într-un comunicat de presă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ