Craiova Maxima, din nou temă de eveniment editorial

0

Ajuns la a şaptea producţie editorială, cunoscutul publicist Ştefan Tunsoiu pare să fi abandonat definitiv universul liric ce i-a caracterizat primele patru volume, în favoarea articolului de presă pe care l-a slujit cu mult devotament în perioada activităţii sale în media craioveană. „Cronici şi avancronici din anii devenirii Craiovei Maxima” a apărut în acest an la Editura Autograf MJM, în două volume, şi se constituie într-o antologie de articole de presă, din sectorul sportiv, ce oglindesc activitatea legendarei echipe de fotbal Universitatea Craiova în perioada 1974-1985. Aşa cum autorul mărturiseşte în preambulul acestui volum, „Cronici şi avancronici din anii devenirii Craiovei Maxima” se vrea a fi o continuare la cartea «O iubire Alb-Albastră» (consemnată de Indiscret în Oltenia la momentul apariţiei ei – n.r.), care a conţinut o primă parte din articolele publicate de mine în Ziarul «Înainte» şi revista «Ramuri», ambele din Craiova, în perioada 1974-1985, în speranţa contribuirii la conturarea unei posibile istorii a fotbalului din Bănie.” Scopul şi intenţia autorului fiind declarate, se cuvine să menţionăm faptul că pata de culoare a articolelor scuturate de praful celor 40 de ani constă în primul rând în titlurile gazetăreşti, ce nu trezesc doar nostalgia, ci şi o anumită stare de spirit a epocii. Găsim astfel, răsfoind volumele, o „Speranţă fragilă” sau un „Sprint final irezistibil”, un „Eşec al startului greşit”, „Un recital al ratărilor”, „Triumful lucidităţii”, „Ne-am obişnuit cu înfrângerile!”, „Înfrângere usturătoare”, „Victorie promiţătoare”, „O autentică lecţie de fotbal”, „Revanşă usturătoare”, „Bătălie în marş”, „Universitatea Craiova – fără adversari!”…
Cartea evocă nu doar clasicele dispute din Cupa României cu tradiţionalii adversari Rapid, Dinamo, Steaua, ci şi meciuri legendare cu echipe europene de forţă ale vremii – Steaua Roşie Belgrad, Atvidabergs, Olympiakos, Zeleznicear Sarajevo, Betis Sevilla.

Bancuri cu fotbalişti
Într-unul din articole, Ştefan Tunsoiu face şi un succint istoric al fotbalului craiovean, evocând echipe precum Venus, Juventus, Chinezul sau F.C. Craiova, dar şi glume din folclorul epocii. Spre deliciul cititorilor, ne permitem s-o reproducem pe cea din perioada când Ştiinţa Craiova a promovat în Divizia B: „Oltenii vor juca primele meciuri desculţi, ca să prindă rădăcini în B!” Când echipa a promovat în A: „Oltenii au tăiat limba la toate caprele din zonă pentru ca, în ogrăzile lor, să nu se audă B(eee)!”
Cititorii pot regăsi o listă lungă de nume ce au intrat deja în legendă, iar Oblemenco, Purcaru, Deselnicu, Marcu, Negrilă, Cernăianu, Rainea, Ştefănescu, Crişan, Lung, Oţet, Balaci, Cârţu, Cămătaru, Tilihoi, Crişan, Donose sunt doar câteva dintre ele.
Avancronicile, scrise cu talent de Constantin Teaşcă, ba chiar şi un of al lui Ilie Balaci, completează fericit compendiul de articole al cărţii. De asemenea, cititorii pot găsi numeroase fotografii din colecţia personală a autorului şi din presa locală. Nu lipseşte nici imnul tradiţional al echipei – „Cântec pentru Oltenia” de Adrian Păunescu, precum şi „Cântec oltenesc” de Virgil Carianopol.
„Cronici şi avancronici din anii devenirii Craiovei Maxima” este o carte necesară nu doar istoriei echipei-far a Craiovei, ci şi martorilor acelor vremi, pentru o retrăire a emoţiilor şi senzaţiilor inegalabile pe care doar sportul-rege le poate trezi.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ