Editorial
PSD Craiova, îngropat de bărăganii partidului

0

Pierzători în ţară, pierzători în Craiova (Doamne, ce surpriză!), pesediştii doljeni se pot mândri măcar cu faptul că au câştigat alegerile în judeţul Dolj. Nu zdrobitor, nu umilitor, aşa cum poate că visau, însă victoria lor este una indubitabilă şi nu lasă loc de prea multe interpretări. Diferenţa dintre ei şi liberali, meritorii ocupanţi ai locului 2 cărora mulţi deja începuseră să le cânte prohodul, este undeva în jurul a 18 procente, ceea ce nu reflectă sub nicio formă diferenţa uriaşă dintre numărul aleşilor locali social-democraţi şi numărul aleşilor locali liberali. Şi astfel, s-a mai spulberat un mit, acela că numărul primarilor, şi nu calitatea acestora, determină scorul electoral la diverse alegeri.
Uluitoarea înfrângere a social-democraţilor în Craiova, poate cel mai surprinzător rezultat electoral de după 1989, are multiple cauze, în covârşitoarea lor majoritate izvorâte din sânul partidului. Când pui viceprimar la Craiova un tip precum Bărăgan, a cărui singură calitate este aceea că poate spune dintr-o singură privire ce cupe poartă la sutien duduile pe care „le-a plantat“ strategic în primărie şi în regiile subordonate, când îi permiţi lui Genoiu să candideze la primărie, dar îl înconjori de incapabili a căror singură calitate este aceea că au carnet roşu de partid, când permiţi unor trepăduşi politici să fure peste 20.000 de votanţi din Craiova pentru a-şi umfla artificial scorurile electorale prin coclaurile judeţului, ca să câştige în întrecerea socialistă lansată de conducerea filialei, atunci nu ai de ce să te miri că o alianţă „fără cap şi fără picioare“, aşa cum este USR-PLUS atât la nivel local, cât şi central, te bate într-un mod ruşinos în principalul tău fief electoral.
Dincolo, la liberali, e vremea sărbătorii. Încolţiţi până mai ieri, batjocoriţi de propriii primari în conferinţe de presă de la sediul PSD, aceştia au demonstrat că pot renaşte atunci când lucrurile sunt, măcar în parte, liniştite la vârful filialei. Rezultatul lor nu este unul extraordinar, dar reprezintă primul semn că încet, încet, cu migală, se poate construi ceva. Totuşi, cheful nu ar trebui să dureze prea mult, iar cel puţin două tandemuri, Păsculescu – Băjenaru şi Giugea – Pistriţu, ar trebui lăsate să spele paharele după petrecere, având în vedere scorurile electorale ruşinoase obţinute în Dăbuleni şi Băileşti.
Despre Alianţa USR-PLUS numai de bine! Deşi şi-o arogă pe Facebook, victoria nu este a „veneticului“ Prâsnel, care, probabil, nici acum nu ştie câte cartiere are Craiova, ci este o bătălie câştigată ca urmare a unui val uriaş de scârbă faţă de întreaga clasa politică românească, incapabilă să se reformeze şi să-şi alinieze agenda administrativă la nevoile publice. Deşi visează „umed“, această victorie nu o detronează pe Lia Olguţa Vasilescu din scaunul de favorit la alegerile pentru Primăria Craiova de anul viitor! Mai e mult până departe!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ