Liviu Dragnea vrea facilităţi pentru angajaţii firmelor care lucrează la extinderea reţelelor de gaze

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a promis miercuri, în localitatea doljeană Malu Mare, acolo unde au început lucrările la transonul de gaze Craiova - Segarcea, sprijin pentru firmele care lucrează în domeniul extinderilor de reţele de gaze, care, susţine liderul social-democrat, ar trebui să poată să beneficieze de prevederile OUG 114. Declaraţia a venit în contextul în care reprezentanţii Transgaz au spus că firmele cu care colaborează sunt nevoite să aducă muncitori străini, în special sudori, din ţări precum Turcia, India sau Muntenegru.

0

„Am venit aici cu foarte mare drag și cu foarte mare bucurie, pentru că am anunțat acum ceva timp că începem împreună cu Transgazul o campanie, un program foarte serios și foarte extins pentru a conecta la rețeaua de gaze localitățile din România, pentru că vorbim aici despre două lucruri, despre accesul la un confort ridicat pentru cetățeni și, de asemenea, șansa pentru agenții economici din România să aibă acces la o sursă de energie care este folosită peste tot în lume. Ce am făcut noi ca să lucrăm împreună? În Fondul de Dezvoltare și Investiții am creat posibilitatea pentru toți primarii să ia bani de acolo și să facă rețele de gaze de extindere, iar cei ce nu au să înființeze rețele noi de gaze. Am vorbit și cu ministrul Economiei care știu că a vorbit și cu dumneavoastră și este un plan care a început să se implementeze. E curajos, trebuia făcut mai demult, e bine că îl începem acum. Din câte înțeleg, aici în Dolj, de exemplu, în doi ani de zile ajungeți la trei sferturi din localități, ceea ce este foarte important pentru Dolj“, a precizat liderul PSD.
După ce a aflat că firmele care lucrează la conducta de gaze sunt nevoite să aducă muncitori străini, Liviu Dragnea a anunţat că va solicita Guvernului să extindă prevederile OUG 114 astfel încât şi angajaţii acestora să beneficieze de facilităţi fiscale, la fel ca muncitorii din domeniul construcţiilor. „Să vedem cu resursa umană, cu forța de muncă cum stăm. Noi o să vorbim și cu constructorii din acest domeniu ca să vedem dacă ei se califică la prevederile pe care noi le-am pus în OUG 114, să punem un salariu minim mai ridicat pentru muncitorii care lucrează în domeniu, având, pe de altă parte, și niște facilități prevăzute. Dacă nu se integrează acolo, o să extindem OUG 114 pentru a fi mai atractivi pentru muncitori.
În aceleași timp, am discutat în aceste zile cu mai mulți colegi și am elaborat un proiect de lege care se numește generic «Cartea Verde a românilor de pretutindeni», este un model care mai este folosit în câteva țări, pentru a crea posibilitatea pentru românii care nu au cetățenie română și care trăiesc în jurul țării noastre, în special în Republica Moldova, dar nu numai, prin care vom crea niște condiții foarte ușoare ca să aibă acces pe piața de muncă. Această Carte Verde nu le va da posibilitatea, așa cum e un pașaport, să circule, să iasă din România și să meargă în Uniunea Europeană fără vize, dar le va crea posibilitatea să muncească în România cu niște proceduri extrem de simple, beneficiind de toate avantajele muncii în România și având avantaje și cei care îi vor angaja, pentru că nu mai există bariera limbii și cunosc limba română. Plus că e important și pentru noi, că vorbim, totuși, de români care își asumă originea română, dar care dintr-un motiv sau altul până acum nu și-au luat cetățenie. Eu sper să îi ajutăm pe toți cei care au nevoie de forță de muncă în România, pentru că economia a crescut, crește într-un ritm mare, alert, programul de investiții s-a dezvoltat și este nevoie de forță de muncă mai multă decât poate asigura România astăzi“, a precizat preşedintele PSD.

Tronsonul Craiova – Segarcea face parte din proiectul conductei de gaze naturale Craiova – Segarcea – Băileşti – Calafat, o investiţie de peste 8 milioane de euro care va permite alimentarea cu gaze a localităţilor din centrul şi sudul judeţului Dolj. Valoarea acestuia este de 33,5 milione de lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este primul trimestru al anului viitor.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ