Mesajul primarului Craiovei, Mihail Genoiu, cu ocazia Zilelor „Mihai Viteazu“

0

„Facem un arc peste timp și, în zi de mai, ne reîntoarcem la atmosfera din timpul marelui domnitor Mihai Viteazul. Îl omagiem astăzi pe voievodul care a transformat Cetatea Băniei într-unul dintre cele mai înfloritoare orașe, al doilea centru politic și militar al Țării Românești.
„Mă văzui constrîns a mă retrage de-a lungul munţilor Ţării Româneşti, la Craiova”, spunea Mihai Viteazu în scrisoarea trimisă împăratului Rudolf. Aici şi-a refăcut strategia de luptă, iar cu oștenii Craiovei și-a constituit nucleul dur al armatelor sale. Vitejia soldaților Băniei s-a făcut recunoscută în anul 1599, când voievodul Mihai Viteazul trimitea 15.000 de oșteni din Oltenia și Craiova împotriva năvălirii turcești. Oștenii noștri le-au venit de hac turcilor, cărora le-au sechestrat steagurile, iar pe otomani i-a aruncat peste Dunăre.
O parte din această atmosferă plină de viață din timpurile lui Mihai Viteazu va fi recreată în aceste două zile de meșteri și artiști veniți din toată țara la Craiova pentru acest festival. Craiovenii vor retrăi parfumul epocii medievale într-un cadru creat special la Zilele Mihai Viteazul, eveniment organizat de instituția din subordinea Consiliului Local Municipal – Casa de Cultură Traian Demetrescu. Soldații îmbrăcați în costume de lupte vor fi alături de vitejii noștri tineri în Piața din centrul vechi, iar domnițe, jupâni și cavaleri vor prezenta craiovenilor meșteșuguri de altădată. Nu vor lipsi nici cele mai frumoase costume medievale ce vor pleca într-o paradă în această după amiază de sâmbătă, de la statuia lui Mihai Viteazu spre Centrul Vechi din Piața Buzești.
Ne bucurăm să vedem cum evenimentele pregătite de instituţiile Primăriei Craiova, dar şi investiţiile în cultură iniţiate de autorităţi în ultimii ani au redeschis porţile oraşului nostru către turiştii din ţară şi din străinătate. Iar interesul Primăriei Craiova în actul cultural de calitate va continua şi în perioada următoare, în buna colaborare cu Consiliul Județean Dolj, spre beneficiul întregii comunități.
Așa că, de vreți să fiți jupân, domniță sau cavaler în armură strălucitoare, vă așteptăm sâmbătă, la ora 18.00, la Parada costumelor medievale de la statuia lui Mihai Viteazu.
Felicitări echipei de la Casa de Cultură Traian Demetrescu, iar craiovenilor le doresc să aibă parte de vreme bună pentru a redescoperi, în aceste zile, jocuri, meșteșuguri şi dansuri din alte vremuri”, a transmis Mihail Genoiu, Primarul Municipiului Craiova, la deschiderea celei de-a VII-a ediții a Festivalului Zilele Mihai Viteazu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ