Decizia a venit ca urmare a faptului că procedura de atribuire a contractului de lucrări a fost anulată după ce nu niciuna dintre firmele interesate nu a depus vreo ofertă. Ba mai mult, două dintre firme au trimis adrese către Consiliul Judeţean Dolj prin care informau instituţia cu privire la faptul că, deşi intenţionau să depună oferte, au renunţat de deoarece „valoarea estimată a investiţiei nu se încadrează în preţurile actuale ale pieţei“. Aceştia au invocat recenta ordonanţă de urgenţă din domeniul construcţiilor, prin care salariul de bază minim brut pe ţară a fost majorat la 3.000 de lei pe lună, precum şi creşterea preţurilor la manoperă, materiale de construcţii şi combustibili. „Este vorba de un drum care are cu siguranţă nevoie de modernizare, de o sumă importantă de bani despre care am crezut, la acea vreme, că este îndestulătoare, respectiv 37 de milioane de euro. Doar că la licitaţie nu s-a prezentat nimeni, iar specialiştii în domeniu ne-au spus că proiectul este subevaluat, pentru că, între timp, preţurile au luat-o razna. La bitum în mod special, unde preţurile s-au dublat. Salariile muncitorilor au ajuns la 3.000 de lei şi atunci am făcut eforturi mari, am ajuns la un proiectant care şi acesta s-a dat peste cap să refacă repede toate calculele şi a ajuns la o sumă de 13,5 milioane de euro pe care trebuie să o adăugăm. Acum, acest drum costă 50 de milioane de euro. Vom relua licitaţia pentru a putea începe cât mai rapid execuția la acest drum“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Proiectul pentru modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vîrtop – Caraula – Cetate avea, iniţial, o valoare totală de 169.355.115,16 lei (echivalentul a 37.634.470,03 euro), inclusiv TVA, din care 165.434.908,36 lei (echivalentul a 36.763.312,96 euro) reprezintă finanțarea nerambursabilă.
Modernizarea drumului județean 552 Craiova – Cetate facilitează accesul la rețeaua transeuropeană de transport pentru locuitorii municipiului Craiova și cei ai comunelor Bucovăț, Terpezița, Sălcuța, Vîrtop, Caraula, Unirea și Cetate, populația deservită depășind 327.000 de locuitori, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ