Ediția a XV-a Craiova 2019
„Noaptea Europeană a Muzeelor“, celebrată la Muzeul Olteniei

Evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediţia a-XV-a, se va desfășura la Craiova, la Muzeul Olteniei, în ziua de sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 19.00-02.00. Cu această ocazie, publicul vizitator va beneficia de accesul gratuit în toate cele trei locații expoziționale ale muzeului: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr.14), Secția de Ștințele Naturii (str. Popa Șapcă, nr.8), Secția de Etnografie- Casa Băniei (str.Matei Basarab, nr.16).

0

Vizitatorii sunt invitați să descopere expozițiile într-un mod inedit, printr-o plimbare de neuitat în Istoria și Cultura Craiovei. Sunt expoziţii-semnal, trasee tematice, tururi ghidate de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică, istorică, etnografică. Discursul muzeografic din spaţiile muzeului, pune în discuţie percepţia deopotrivă melancolică, ludică, puternică, a lumii demult apuse, diferite culturi şi imobilitatea lumii materiale atunci când fiinţa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de specialiştii muzeului ca oglindă revelatoare.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel international, în contextul căruia mii de muzee şi instituţii culturale din Europa își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.
Evenimentul cultural va debuta vineri, începând cu ora 19.00, cu vernisajul Salonului Regional de Fotografie pentru Liceeni “Oltenia în imagini” organizat la Sala ”Ștefan Ciuceanu” – Secția de Istorie-Arheologie, Corp Nou clădire, str. Madona Dudu nr. 14, de către Asociația Culturală Craiova, în parteneriat cu Fotocluburile “Mihai Dan Călinescu” și “Mircea Faria” și cu sprijinul Inspectoratelor școlare din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea.
Secţia de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – va prezenta publicului vizitator două expoziţii permanente:

Ritmurile vieţii

Este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.

Facerea pâinii

Expoziţia este de fapt o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.

Gorjul istoric și pitoresc

Expoziția temporară menționată aduce în atenția publicului patrimoniul cultural deținut de Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, în fapt, o prezentare inedită a diversității portului popular gorjenesc, a ocupațiilor meșteșugărești specific zonei, un loc de liniște și regăsire a sufletului și satului arhaic gorjenesc.
La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţii ample cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.):

Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor

Expoziție temporară adusă, în această săptămâna la Craiova, de la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” pentru a oferi publicului craiovean prilejul de a se documenta cu privire la personalitățile marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani. Savanții români vor fi prezentați în mod interactiv prin imagini inedite din viața acestora, de documente, alte lucruri importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut lui Dimitrei Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc și Petre Mihai Bănărescu.

Oltenia – Terra fossilis

Periplul muzeal continuă cu o expunere care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții.
Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei, Colecţia de minerale şi roci
La etaj sunt amenajate două expoziții care oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie.

Universul şi Sistemul nostru Solar

Ultimul nivel este dedicat unei expoziții care facilitează vizitatorilor, cunoașterea spațiului cosmic. Scopul expoziţiei este de a face cunoscută colecţia de mamifere care conservă piese valoroase de o deosebită importanţă ştiinţifică. Din cuprinsul expoziţiei: aspecte vizând sistematica şi biologia celor mai importante ordine de mamifere, răspândirea lor zoogeografică, diversitatea lor şi curiozităţi despre mamifere.
Promovarea și valorizarea patrimoniului remarcabil deținut de Secția Istorie-Arheologie se va face prin cele trei expoziții permanente: Oltenia Preistorică, Redescoperă Istoria și Oltenia Rediviva.

Spațiile expoziționale grupate sub genericul „Oltenia Preistorică“ reprezintă un periplu prin preistoria spațiului geografic delimitat de Carpați, Dunăre și Olt, începând din Epoca Paleolitică, de-a lungul Epocii Neolitice şi până în Epoca Bronzului, oferind vizitatorilor artefacte istorice de o importanță deosebită.

Amenajată la parterul imobilului, Expoziția „Redescoperă Istoria“ redă atmosfera istorică a Antichității și a Evului Mediu din Oltenia, printr-un discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene, în timp ce Expoziția Oltenia Rediviva prezintă istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între Evul Mediu târziu și secolul al XX-lea. Expozițiile, prin tematică şi modul de expunere, sunt realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, și îşi propun să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii.

La parterul imobilului secției, vizitatorii sunt întâmpinați de expoziția temporară Vestigii arheologice de la Desa, județul Dolj ce prezintă piese din cele mai diverse categorii, specific primei epoci a fierului, precum: arme, piese de echipament militar din fier, podoabe și accesorii vestimentare din fier și bronz, vase ceramice descoperite în urma cercetărilor arheologice duralate în siturile arheologice de la Desa, Castravița și La Ruptura.
De asemenea, comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte pe data de 19 Mai, Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii. Tema ediției din 2019 este Conexiuni intermuzeale: noi abordări, noi provocări.
Manifestarea este sprijinită, la Craiova, de către Consiliul Judeţean Dolj. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ