Primăria Craiova îşi pune la punct infrastructura destinată persoanelor vulnerabile cu bani de import
Asistenţă socială pe bani norvegieni

După un proiect-pilot derulat cu finanţare norvegiană în anii precedenţi, edilii promovează, prin Direcţia de asistenţă socială din subordine, un altul, cu o valoare de aproape 3 milioane de euro. Este vorba de înfiinţarea unui centru de zi şi de acordarea de servicii sociale integrate pentru copii şi tineri din categoriile de risc.

0

Iniţiativa municipală a fost adoptată pe repede înainte de Consiliul Local, convocat într-o şedinţă de îndată, marţi, 7 mai. Exact la ţanc pentru ca Direcţia de asistenţă socială din subordinea primăriei să poată depune proiectul spre finanţare, termenul limită fiind stabilit pentru 8 mai. «Se aprobă participarea Direcţiei de Asistenţă Socială Craiova în cadrul Programului ”Dezvoltare locală şi reducerea sărăciei, creşterea incluziunii romilor», finanţat prin granturile SEE şi Norvegiene 2014-2021, în sensul depunerii şi implementării proiectului „Educaţie şi sprijin fără bariere”», prevede proiectul de hotărâre adoptat de aleşii locali. Potrivit raportului întocmit de angajaţii primăriei, durata proiectului „Educaţie şi sprijin fără bariere” este de 36 de luni, iar valoarea totală eligibilă a acestuia este de 2.800.000 euro, fără a implica cofinanţare din partea autorităţii locale, conform bugetului proiectului ataşat notei de fundamentare. În cazul în care iniţiativa primeşte finanţare, municipalitatea va trebui să asigure, din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova, prin bugetul de cheltuieli al Direcţiei de asistenţă socială Craiova, sustenabilitatea pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea implementării proiectului, după cum se arată în documentaţia aprobată în CLM. „Este vorba despre un proiect accesat de Direcţia de servicii sociale a primăriei şi care este în colaborare cu fondurile norvegiene. Am mai avut noi aşa ceva la începutul anilor 2012. Proiectul se referă în special la copiii cu probleme diverse. Va fi o investiţie într-un centru de zi pentru îngrijirea acestor copii”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu (foto).

Centru Sunshine pentru 1.500 de beneficiari

Șefa direcţiei de profil a primăriei spune că proiectul vine în continuarea proiectului-pilot derulat anterior de municipalitate, tot cu finanţare norvegiană. „Acest centru va fi dotat corespunzător pentru asigurarea terapiei gratuite a copiilor cu diverse dizabilităţi. Este o continuare a proiectului-pilot derulat în perioada decembrie 2015-aprilie 2017 «Educaţia poate rupe lanţul sărăciei», proiect care a avut ca rezultate crearea unui ghid metodologic pentru copiii aflaţi în situaţii de risc social, cu o procedură de intervenţie în cazul acestor copii din şcolile din municipiul Craiova. Au fost formaţi 26 de profesori în ocupaţia de mediatori sociali, dintre care trei din şcolile speciale. Mediatorii sociali au întocmit o bază de date şi o hartă a şcolilor unde sunt copii aflaţi în situaţii de risc social, iar cele mai multe cazuri au fost depistate în cartierul Brestei. Este un centru care va fi creat prin acest program dedicat în principal incluziunii populaţiei rome, dar de servicii va putea beneficia orice copil cu probleme deosebite. Noi avem evidenţa asistenţilor personali care îi îngrijesc şi avem o bază de pornire în acest sens. Va fi achiziţionat un imobil şi compartimentat în cabinete specializate, dotate cu aparatură modernă şi deservite de specialişti în tratamentul acestor afecţiuni. Fie că e vorba de ADHD, de autism sau de alte afecţiuni”, a declarat Ioana Stoian, directorul Direcţiei de asistenţă socială Craiova.
Potrivit documentaţiei întocmite de funcţionarii Primăriei Craiova, obiectivul proiectului constă în facilitarea incluziunii sociale, combaterea sarăciei şi reducerea numărului de persoane vulnerabile, prin înfiinţarea de servicii sociale integrate, pentru 1.582 de persoane aflate în situaţii de dependenţă şi/sau în risc de excluziune socială, din municipiul Craiova, judeţul Dolj. Acest obiectiv se va realiza prin înfiinţarea unui Centru de zi denumit Sunshine, destinat copiilor (cu vârste între 0-15 ani) şi tinerilor (cu vârste între 16-24 ani) aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, precum şi părinţilor/tutorilor/altor membri ai familiei copiilor/tinerilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ