S-a stins primul scenograf al teatrului de păpuşi craiovean!

0

EUSTAȚIU GREGORIAN
(n. 30 noiembrie 1930 – d. 16 aprilie 2019)

Colegii şi prietenii de la Teatrul pentru copii şi tineret „Colibri” Craiova anunţă cu tristeţe despărţirea de Eustaţiu Gregorian, pictor – scenograf al acestei instituţii mai bine de 30 de ani, personalitate internaţională a scenografiei, creator de stil şi estetici în teatrul românesc de animaţie, reper de dăruire profesională şi umană.
Distins cu numeroase premii şi medalii pentru scenografie şi pictură, membru în juriile unora din cele mai importante festivaluri internaţionale de teatru pentru copii şi tineret, Eustaţiu Gregorian rămâne artistul unei lumi care inspiră şi cultivă sublimul în artă. Numele său se regăseşte pe afişele a sute de spectacole din ţară şi străinătate, titluri ale literaturii române şi universale, care aduc public numeros în sălile de teatru.
„Imaginativul” Eustaţiu Gregorian, după spusele criticului Valentin Silvestru, a îmbogăţit prin creaţia sa universul cultural craiovean, notorietatea sa fiind voce pentru Craiova şi cultura acestui oraş peste tot în lume.
„Cred că majoritatea păpuşarilor din ţară sunt de acord cu mine că păpuşile lui Gregorian au un stil propriu: nu se confundă, nu pot fi înstrăinate. Tehnicile şi intervenţiile lui se lasă (şi sunt copiate sau „împrumutate”), stilul lui rămâne inalienabil, ca o parafă, ca o iscălitură chinezească ascunsă.” (I.D. Sîrbu, „Între Scylla şi Carybda”, 1980)
Mare scenograf român, aşa cum este amintit în Dicţionarul Teatrului de Animaţie, Păpuşi şi Marionete din România (coord. de regizorul Cristian Pepino), Eustaţiu Gregorian a realizat o sinteză originală a limbajului plastic modern cu tradiţia artei populare româneşti şi scenografii pline de umor şi fantezie pentru care a primit numeroase premii internaţionale.
A realizat scenografia la peste 300 de spectacole, printre care Jucăriile Mihaelei, Cinci săptămâni în balon, Domnul Goe, Păcală, Cartea cu Apolodor, Ivan Turbincă, Prâslea cel Voinic şi merele de aur, Făt Frumos cel urât, Frumoasa şi Bestia, Dănilă Prepeleac, Sarea în bucate, Harap Alb.
A semnat scenografiile unor spectacole în teatre din ţară: Arad, Botoşani Constanţa, Iaşi, Timişoara, Alba Iulia, Braşov, Sibiu, Ţăndarică, precum şi în străinătate: Suedia, Spania, Siria, Jugoslavia, Ungaria.
Scenograful Eustaţiu Gregorian a fost distins cu Trofeul „Micul Prinţ” la Festivalul Internaţional de la Subotica – Serbia, din 2012, pentru contribuţia la dezvoltarea teatrului pentru copii în lume, cu Ordinul Meritul Cultural, Ordinul pentru Merit în grad de Cavaler, iar din anul 2004 cu titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei.
A fost cofondator al Asociaţiei GAG de promovare a artei teatrului de animaţie, alături de Adriana Teodorescu şi Augustin Teodorescu, împreună înfiinţând Muzeul Teatrului de Păpuşi de la Craiova, primul din România, care fost premiat de UNITER pentru originalitate.
Poveştile, pastelurile şi păpuşile maestrului Eustaţiu Gregorian au putut fi admirate la Teatrul Colibri Craiova în 2016, în expoziţia deschisă de Ziua Internaţională a Marionetiştilor şi Păpuşarilor.
Drum lin, minunatul nostru Gregoriţă!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ