Guvernul PSD încurajează performanța
Elevii olimpici vor fi sprijiniți pentru a-şi continua studiile în țară

0

Inegalabilul Mihai Eminescu spunea, extrem de sugestiv, că „Școala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat”. Pornind de la această realitate, Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD demonstrează cu prisosință că ”statul este stat” exact prin politicile publice şi strategiile adoptate pentru învățământul românesc. Unica unitate de măsură a veridicității acestei aserțiuni este dată de faptele concrete petrecute în educația românească.
Ultima decizie este cea ca absolvenții de liceu cu rezultate remarcabile la olimpiadele naționale şi internaționale să fie sprijiniți de Guvern cu sume anuale de până la 4.000 de euro. Această hotărâre a Executivului este o nouă măsură pozitivă adoptată de PSD pentru dezvoltarea şi modernizarea educației naționale şi susținerea tinerei generații, în conformitate cu prevederile Programului de guvernare.
În acest sens, în ultima şedință Guvernul a modificat Programul de granturi de care pot beneficia tinerii absolvenți de liceu cu rezultate deosebite, laureaţi la olimpiadele naționale şi internaționale, care a devenit astfel mult mai atractiv şi mai simplu de accesat. Acordarea de sume de până la 4.000 de euro pe an, pe toată perioada studiilor universitare, inclusiv a studiilor de masterat şi doctorat, va da posibilitatea tinerilor noştri merituoşi să îşi continue activitățile de cercetare în instituții de învățământ superior acreditate din România, inclusiv după finalizarea studiilor.
Sprijinirea olimpicilor este doar una dintre măsurile stimulative luate în ultimii doi ani de Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD, în scopul susținerii copiilor şi tinerilor. Reamintesc că Parlamentul a adoptat o lege prin care anul 2019 este instituit ca „Anul Cărţii” în România. Actul normativ îşi propune iniţierea unor activităţi stimulative, mai ales în rândul elevilor, în scopul îndreptării atenţiei acestora spre a citi şi a se documenta cu ajutorul cărţilor.
Au mai fost inițiate o serie de alte stimulente sociale şi financiare îndreptate spre copii şi reprezentanții tinerei generații, care pot acum să participe activ la procesul de învățământ, pentru ca mai târziu să demareze o carieră de succes în România, în majoritatea domeniilor de activitate. Între acestea, amintesc alocarea sumei de 200 de euro copiilor proveniți din familiile cu venituri reduse pentru achiziționarea de calculatoare, susținerea financiară a participării copiilor din provinciile istorice şi din diaspora în tabere gratuite, acces la internet pentru 4.500 de şcoli, asigurarea de burse din fonduri europene pentru elevii liceelor profesionale. De asemenea, copiii beneficiază din acest an de Contul de economii Junior Centenar, care dă posibilitatea părinților să constituie un cont special de economisire sub formă de depozit, pentru orice copil de până la 18 ani, la care statul va contribui anual cu o sumă fixă de 600 de lei.

Deputat PSD Dolj,
ALINA-ELENA TĂNĂSESCU

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ