Cinci ani de la trecerea la Domnul a arhiepiscopului Gherasim Cristea

0

Vrednicul de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea a fost pomenit sâmbătă, 6 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu Vâlcea. Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului au fost săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Stareţi, stareţe, monahi, mireni, preoţi şi credincioşi din Arhiepiscopia Râmnicului, precum şi din alte zone ale ţării, care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe vrednicul de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea, au participat şi s-au rugat în Catedrala Arhiepiscopală şi la mormântul său pentru iertarea păcatelor şi aşezarea sa în ceata drepţilor.
Sfânta Liturghie şi slujba parastasului au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. După slujba Parastasului, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a rostit cuvântul „Arhiepiscopul Gherasim Cristea – părinte rugător şi slujitor jertfelnic al Bisericii din Oltenia de sub Munte”. Înaltpreasfinţia Sa a reliefat însemnătatea slujbei de pomenire pentru sufletul celui care se mută la viaţa veşnică şi a evidenţiat trăsăturile chipului luminos al vrednicului de pomenire arhiepiscop Gherasim Cristea.
”Astăzi, la împlinirea a cinci ani de la mutarea arhiepiscopului Gherasim Cristea în lumea celor drepţi, ne aducem aminte, cu pioşenie, de cel ce a fost pentru toţi cei prezenţi aici, la această pomenire, părintele Olteniei de sub munte. Pomenindu-l acum, ca de altfel la fiecare rugăciune a noastră, adăugăm prinosul nostru de iubire la iubirea pe care Dumnezeu a revărsat-o asupra acestui vrednic slujitor al Bisericii şi al poporului românesc.
Arhiepiscopul Gherasim a fost un ierarh pe care, cu siguranţă, suntem datori să-l pomenim şi să-l avem mereu ca exemplu fiecare dintre noi, ierarhi, preoţi, monahi şi mireni. El a fost ca o lumânare care a ars necontenit timp de aproape un veac pentru a-L sluji pe Mântuitorul Hristos ca o slugă bună şi credincioasă, care a intrat în bucuria Stăpânului său – Dumnezeu. A iubit meleagurile vâlcene şi spiritualitatea acestui judeţ. Lucrul acesta este dovedit prin cărţile pe care ni le-a lăsat şi prin grija pe care a arătat-o faţă de bisericile, mănăstirile, dar mai ales faţă de oamenii acestor locuri. S-a făcut pe sine un apărător continuu al dreptei credinţe în vremurile grele ale comunismului ateu, fiind un ierarh neobosit atât în plan administrativ, cât şi cultural.
Dar poate ceea ce a rămas mai mult din această personalitate a Bisericii noastre în sufletele credincioşilor este chipul său de părinte iubitor şi rugător. A ştiut ce înseamnă iertarea, mereu preocupându-se să nu supere pe nimeni şi, cu siguranţă, lucrul acesta i-a adus pacea sufletului, pe care o puteai citi pe faţa sa.
Care este cuvântul prin care îl putem caracteriza, care însumează toate calităţile sale? Acest cuvânt este acela de: «Părinte!». Pentru că doar un părinte iartă necondiţionat şi iubeşte fără să ţină cont de cei ce îi pot face şi rău.
S-au scurs cinci ani de când a plecat. Dar nu e mort, ci doarme. Aşa cum a spus Hristos surorilor Marta şi Maria, şi înviază la fiecare gând al nostru spre el, la fiecare lumânare aprinsă, la fiecare pomenire”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Rugăciuni pentru odihna sufletului arhiepiscopului Gherasim Cristea au fost înălţate şi la mormântul său, aflat în apropierea bolniţei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, dirijat de pr. Siluan Dumitru Scurtu. Alături de seminarişti, s-a aflat la strană şi părintele schimonah Damaschin Grigoriatul.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ