Mai târziu ca niciodată, edilii craioveni au încropit proiectul de buget pentru 2019, documentul fiind postat pe portalul de internet al municipalității pentru consultare publică. „Primăria Municipiului Craiova a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2019“. Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul supus consultării, până la data de 19.04.2019, la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A.I. Cuza nr. 7 sau e-mail: consultarepublica@primariacraiova.ro”, se arată în anunțul postat pe portalul de internet al primăriei la finele primei săptămâni a lunii aprilie. Dacă totul decure normal, bugetul pe 2019 va fi aprobat în plenul consiliului local până la sfârșitul acestei luni, aleșii locali urmând a fi convocați în ședință cel mai probabil în data de 23 aprilie.

Creștere cu peste 25 la sută față de anul precedent

După un an de constrângeri bugetare datorate modificării formulei de alocare a fondurilor de la bugetul central în teritoriu, finanțele locale sunt din nou în creștere. Față de 2018, veniturile vistieriei locale înregistrează o majorare de 163 de milioane lei, de la 421 de milioane lei, cât prevedea bugetul inițial de anul trecut, la 584 de milioane, cât arată proiectul propus pentru anul acesta. Proiectul de buget al Craiovei pe 2019 prevede cheltuieli totale de 589,8 milioane lei (124,1 milioane de euro). Diferența față de veniturile prognozate pentru acest an o reprezintă fondurile alocate secțiunii de funcționare în bugetul pe 2018 și rămase necheltuite, în sumă de aproximativ 50 de milioane lei, bani care vor fi direcționați, potrivit legii, către cheltuielile de dezvoltare din acest an. Suma de 589,8 milioane lei disponibilă în prognoza bugetară din acest an este împărțită între cheltuielile de funcționare – 429,9 milioane și cele de dezvoltare – 159,9 milioane lei (33,6 milioane de euro), ceea ce duce la o pondere a investițiilor de 27,1 la sută. Suma destinată investițiilor crește cu mai mult de sută la sută față de 2018, an în care tot bugetul de dezvoltare al municipalității craiovene a fost de 66 de milioane lei.

Cheltuielile de personal cresc cu o cincime

Nu numai investițiile municipale sunt prevăzute să crească în 2019, ci și sumele alocate de Primăria Craiova în contul propriilor angajați. Astfel, dacă în 2019 edilii și-au prevăzut cheltuieli de personal de 38,7 milioane lei, pentru anul acesta capitolul bugetar corespunzător crește la 46,6 milioane lei, o diferență de 7,9 milioane lei. Suma rezervată cheltuielilor de personal pentru cei peste 500 de angajați ai primăriei ajunge astfel la aproape 10 milioane de euro. 9,8 milioane de euro, mai exact. Majorarea acestui capitol de cheltuieli pare explicabilă în condițiile în care salariile funcționarilor publici din cadrul municipalității și ale personalului contractual sunt calculate prin raportare la salariul minim pe economie la nivel național, care anul trecut a crescut de două ori. Pe lângă salariile angajaților și indemnizațiile demnitarilor, cheltuielile de personal de la capitolul bugetar mai includ și diversele contribuții la bugetele naționale datorate în contul angajaților.

Mai mulți bani pentru poliția locală

Creșterea cheltuielilor de personal se vede și în tranșa bugetară acordată Poliției Locale craiovene, una dintre cele mai populate instituții din subordinea consiliului local. Astfel, cheltuielile la capitolul Ordine Publică pentru anul 2019 sunt prognozate la nivelul de 33,8 milioane lei, din care ”partea leului”, 33,4 milioane lei, mai exact, o reprezintă transferuri bugetare către poliția locală craioveană. Evident, grosul sumei merge la capitolul cheltuielilor de personal pentru cei aproximativ 300 de agenți ai instituției din subordinea Primăriei Craiova. Spre comparație, în 2018 suma alocată cu această destinație din bugetul local s-a ridicat la 27,1 milioane lei. Creșterea în acest caz este de 6,3 milioane lei, adică de peste 23 la sută.

Opera Română și Filarmonica bat SCM la meciul pe buget

și instituțiile de cultură au parte de finanțare solidă în 2019 din partea bugetului local craiovean. Cea mai mare sumă este destinată Operei Române Craiova, care are rezervate 16,1 milioane de lei în proiectul de buget pe acest an. Pe poziția a doua se situează Filarmonica Oltenia, care are o alocare bugetară de peste 12 milioane lei. Urmează, în ordine, Ansamblul Folcloric ”Maria Tănase” – 4,1 milioane lei, Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri – 2,8 milioane lei și, piticul lotului, Casa de Cultură ”Traian Demetrescu” – 1, 3 milioane lei. Clubul Sportiv al Primăriei Craiova are parte în proiectul de buget de o sumă de 10,7 milioane lei.

Bugetul Doljului, creștere față de 2018
și mai-marii administrației județene au făcut public proiectul de buget pentru 2019. Consiliul Județean Dolj va avea un buget de 585,9 milioane lei în acest an, cu peste 100 milioane lei mai mult decât anul trecut, potrivit proiectului postat pe site-ul administrației județene. Administrația Doljului poate conta în 2019 pe venituri de 544 de milioane lei, la care se adaugă alte 41 de milioane lei – excedentul bugetar de anul trecut, sumă care va fi folosită pentru finanțarea investițiilor din anul curent. ședința de consiliu județean în care este programată aprobarea bugetului va avea loc cel mai probabil pe 18 aprilie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ