Ce vor românii de la Europa?!

0

Românii rămân în continuare eurooptimişti, în pofida faptului că resimt uneori că Europa nu le face dreptate. Ei apreciază că valorile UE, statutul României de membru deplin al UE, banii europeni le-au adus un plus important în viaţa lor. Că viaţa lor s-a transformat în bine.
Cercetările sociologice ne arată că peste 66% dintre români au sentimente pozitive faţă de viitorul Uniunii Europene. O majoritate confortabilă a românilor vede Uniunea ca pe o garanţie a unei vieţi mai bune. De aceea, nici nu e loc în România pentru partide majore populiste antieuropene, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Pentru că românii speră la un viitor mai bun cu Europa, nu împotriva ei.
Toate aceste sentimente, aceste voinţe clar exprimate ale românilor, trebuie păstrate şi dezvoltate. De acest lucru trebuie să aibă grijă şi Europa, nu doar noi, membrii Parlamentului naţional. De acest lucru trebuie să ţină cont instituţiile ei decidente (Comisia, Parlamentul, Consiliul UE) atunci când se raportează la ţara noastră.
Românii vor de la Europa, în primul rând, un tratament egal în raport cu celelalte ţări membre. Să fie cetăţeni europeni cu drepturi depline. Dacă România are îndeplinite condiţiile politice şi tehnice pentru aderarea la Schengen, atunci Europa trebuie să dea românilor statutul care li se cuvine, acela de oameni care se pot mişca liberi în spaţiul Schengen.
Românii vor de la Europa să se elimine dublul standard în toate deciziile care privesc membrii UE. De la anticorupţie până la reglementarea impozitării şi de la mediu până la compoziţia produselor alimentare.
Nu putem fi împreună o Uniune puternică şi respectată dacă aplicăm principii care contravin valorilor fondatoare ale Uniunii. Nu au ce căuta în viaţa Uniunii concepte gen „nucleul dur al UE ” sau „Europa cu două viteze” sau „cercurile concentrice ale Europei” sau „Europa cu geometrie variabilă” sau alte invenţii menite să separeu, nu să unească.
Asta va fi miza bătăliei pe care reprezentanţii ALDE (şi cu votul doljenilor) o vor da aici în România şi apoi la Bruxelles şi Strasbourg. O uniune a egalilor în care politicienii aleşi de europeni să decidă, iar nu birocraţii sau experţii.
O Uniune care să fie mai aproape de cetăţenii ei, să asculte vocea tuturor europenilor şi care, de pe această bază, să fie în stare să realizeze acel echilibru al progresului pentru toţi.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ