România e pe drumul cel bun

0

După Grecia, anul trecut, România depăşeste anul acesta la Produsul Intern Brut şi Portugalia. Conform datelor Eurostat, dincolo deci de orice suspiciune, PIB-ul României în 2018 a fost de 202 mld de euro, în vreme ce PIB-ul Portugaliei a fost de 201,5 mld euro.
PIB-ul României a cunoscut, în ultimii doi ani (sub guvernarea asta atât de hulită de unii) o creştere importantă, economia României adăugând 31,7 miliarde euro la valoarea de 170,4 mld euro. Peste Belgia (+26 miliarde euro), Republica Cehă (+31 miliarde euro), Danemarca (+ 15 miliarde euro), Austria (+29,8 miliarde euro), Ungaria (+18 miliarde euro), Slovacia (+ 9 miliarde euro), Suedia (+3,9 miliarde euro).
Suntem a 13-a economie a UE, iar în curând vom fi a 12-a, urmând să depăşim Cehia spre finalul anului.
Când Călin Popescu Tăriceanu, liderul de astăzi al ALDE, spunea, cu un deceniu în urmă, că obiectivul strategic al României trebuie şi poate fi atingerea statutului de a 7-a putere economică a Europei, mulţi l-au privit cu neîncredere. Iată că în aceşti ultimi ani am reuşit să construim un ritm de dezvoltare care să ne permită să aducem obiectivul mai aproape. Suntem pe drumul cel bun!
Acest lucru este confirmat şi de date de ultima oră furnizate tot de Eurostat. PIB-ul pe cap de locuitor la standardul puterii de cumpărare (PPS) al regiunii Bucureşti – Ilfov a depăşit 144% din media Uniunii Europene. Capitala României este, din perspectiva acestui indicator, peste oraşe ca Berlin, Budapesta sau Helsinki, cu o perspectivă scurtă de a depăşi chiar capitala Austriei, Viena.
Dincolo de aceste veşti bune, care nu pot fi puse la îndoială, trebuie să ne păstrăm luciditatea şi să înţelegem că, pentru a ajunge a şaptea putere a UE, avem de rezolvat în primul rând problema decalajelor de dezvoltare interne. Bucureştiul nu poate fi, de unul singur, locomotivă pentru dezvoltarea accelerată de care avem nevoie.
Dacă Bucureştiul are 144% din media UE la PIB, alte trei regiuni din România, respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia, au un PIB pe cap de locuitor, măsurat în funcţie de puterea standardului de cumpărare, de sub 50% din media europeană, fiind printre cele mai scăzute din UE! Dacă Bucureştiul are un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 43.200 de euro, regiunea Sud-Vest Oltenia, din care face parte şi Doljul, are abia puţin peste 13.500 de euro!!
Aceasta este sau ar trebui să fie miza şi a alegerilor europene din 26 mai. Mai ales aici în Dolj, în Oltenia în general.
Ce alternative punem pe masă pentru ca printr-un mix de finanţare buget naţional, bugete locale şi bani europeni, această regiune să aibă acces mai rapid la dezvoltare şi să se apropie într-un orizont de timp scurt de media Uniunii Europene?!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ